Kulumne
#vlada #Janša #Hojs
Reševanje rešitelja naroda Janše pred kaosom, ki ga je sam povzročil.
Logo 02.07.2020 / 06.10

Hojsov odstop v resnici služi mobilizaciji volilcev SDS. Treba je na cesto. Potrebna je revolucija. Ali celo državni udar.

»Fotografije, kako Slovenčki upoštevajo navodila o samozaščitnem obnašanju v času korona virusa, so ekspliciten dokaz, da vlade nihče ne upošteva. Ampak res nihče.«

Odkar je Janša na oblasti, sem že večkrat pisala o tem, da še nobena vlada ni povzročila takega razsula v družbi in državi. Vsaj kolikor se spomnim. Napake si sledijo že dnevno. Ker je spomin pač vedno subjektivna reč, sem svoj vtis preverila pri starejšem profesionalcu. Ki se spomni stvari, za katere sama sploh ne vem, da so se zgodile. Potrdil je moj vtis. Vtis, po katerem sem naslovila tudi eno od kolumen: da gre za kaos. 
In potem nastopi zadnji teden. Najprej polomija, ki se ji je reklo državna proslava ob dnevu državnosti. Pahor je na koncu navdušeno ploskal nastopajočemu političnemu kadru. Kar tudi potrjuje to, kar sem napisala v prejšnji kolumni: da je namreč treba zamenjati oba predsednika.

Intelektualni nivo vlade

Proslava je bila dokaz intelektualnega nivoja vlade. Ki je porazen. Najpogosteje uporabljen avtor na proslavi je bil Avsenik. Kot sinonim glasbe za ljudi. Pri tem so pozabili — če je kdo v vladi to sploh kdaj vedel —, da je slovenska narodnozabavna glasba tržni projekt. Ki s slovensko ljudsko glasbo nima nič skupnega.
Vlada je s proslavo dokazala, da ne ve, da imamo v Sloveniji profesionalno likovno umetnost, profesionalni grafični dizajn, profesionalne interprete v vseh zvrsteh glasbe in profesionalno literaturo. Skratka, profesionalno kulturo. Ki je na proslavi ni bilo.
Narodnobuditeljski nivo proslave je povzemal dojemanje domovine recimo Valentina Vodnika. V njegovem času je bilo to razumljivo in spoštovanja vredno, v 21. stoletju pa deluje mentalno prikrajšano.

Črni vikend

Nato je sledil vikend. Ki je dokazal, da je korona virus ušel vladi z vajeti. Fotografije, kako Slovenčki upoštevajo navodila o samozaščitnem obnašanju v času korona virusa, so ekspliciten dokaz, da vlade nihče ne upošteva. Ampak res nihče. Tudi njeni podporniki ne. Kar je še en dokaz, da ni dorasla svojemu poslu. 
In potem še torek, 30. junij. Odstopita Hojs in Travner, Počivalšek (končno) »pridržan«. Hojs sam to pokomentira z besedami, da odstopa, ker ni mogel depolitizirati policije. Ker je preiskava o delovanju Počivalška in ostalih v času nabave zaščitnih mask po njegovem čista politična preiskava. Dokaz o delovanju globoke države. Ipd. Kar je nov neprofesionalni politični zdrs ne samo Hojsa. Ampak vlade. 
Da se nekaj kuha, je bilo jasno že v nedeljo zvečer, ko je na neobičajen dan ob neobičajni uri zasedala vlada. In ker ni sprejela nobenih urgentnih ukrepov glede kovida — tudi Hrvaške ni umaknila z zelenega seznama držav —, je bilo jasno, da gre za nekaj drugega. Urgentnega. (O čemer Pivčeva spet nič ne ve.)

Nezaželeno, neodvisno, nedopustno

Očitno je bilo vladi že v nedeljo jasno, da preiskave v zvezi s spornimi nabavami zaščitnih mask potekajo. V nezaželeni smeri. In da se je treba pripraviti. Se odločiti, kaj storiti. Koga žrtvovati. In kako politično koristno interpretirati dejstvo, da sodna veja oblasti in policija delujeta neodvisno od politične veje oblasti. Kar bi sicer moralo biti samoumevno. Kar pa v praksi očitno ni samoumevno. Niti dopustno.
Sloveniji je namreč država, kjer naj bi bile omenjene veje oblasti neodvisne. V praksi pa je vsako neodvisno delovanje katerekoli veje oblasti v času Janševe vlade nedopustno. Nedopustno do te mere, da se notranjemu ministru to zdi razlog za prevzemanje politične odgovornosti: za odstop.

Janševi sovragi

In ker seveda ni verjetno, da njegovega odstopa ne bi že vnaprej zrežiral JJ sam, je jasno tudi to, čému Hojsov odstop v resnici služi. Gre za mobilizacijo volilnega telesa SDS. Zdaj, ko obstajajo očitni dokazi, da Janševi sovragi — beri: udbovsko-partijske strukture, globoka država itd. — poskušajo onemogočiti edinega poštenega predsednika slovenskih vlad in edino pošteno slovensko vlado doslej, mora to volilno telo po planu vlade na cesto. Da zaščiti vlado. In predvsem Janšo.
Ob tem je treba zanemariti, da je vlada pri nabavi zaščitne opreme, menjavi najrazličnejših kadrov, menjavi direktorja Statističnega urada, organiziranju proslave itd. delovala neprofesionalno. To ni pomembno. Pomembno je, da je treba zdaj rešiti rešitelja slovenskega naroda pred posledicami kaosa, ki ga je sam povročil. Zdaj je potrebna revolucija. Ali še bolje: državni udar.

NAROČI SE
#vlada #Janša #Hojs
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke