Kolumne

Zakaj pa ne bi zlorabljali politične moči, če ni treba odgovarjati?

18.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Vlada JJ navaja Slovence, da je ločevanje moči od odgovornosti normalno. In da so totalitarne prakse nekaj sprejemljivega.

Kritike zniževanja demokratičnih standardov delovanja vlade se vrstijo iz dneva v dan. Zahodni tip demokracije za Slovence ni zadovoljiv — niti če deluje dobro —, saj onemogoča neposredno in stalno sodelovanje ljudi v političnih procesih. Predvsem v procesih političnega odločanja. Še posebej, če gre za vprašanja, povezana s preživetjem. Neposredno demokracijo so Slovenci prakticirali stoletja, zato je del zgodovinsko vzpostavljene socialne in kulturne tirnice.

In zato imajo s delovanjem aktualne vlade probleme. Nekateri večje. Drugi manjše. Kar odpira problem legalnosti in legitimnosti oblasti: brez prisile ni mogoče vladati, če vladajoči niso zmožni pridobiti simbolnega mandata vladanih. To vladam JJ ne uspeva. V tem je verjetno strukturni razlog za totalitarne politične prakse, značilne za vladanje JJ.

Ob nezadovoljstvu z demokratičnimi standardi vlade pa neopazno drsi mimo drug problem, ki je vsaj tako usoden kot kršenje demokratičnih

»Neposredno demokracijo so Slovenci prakticirali stoletja. Zato imajo s delovanjem aktualne vlade probleme.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE