Kolumne

Pahor in Janša: V socializmu sta bila nič, potem pa sta zadela tombolo

24.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Z neizvolitvijo Terška je Janša demonstriral Sloveniji in svojemu dolgoletnemu tovarišu Pahorju, kdo je pri nas gospodar.

O neizvolitvi Andraža Terška je bilo že vse povedano. Tudi to, da slovenska družba ni zrela za ustavnega sodnika, ki stoji na stališču, da je revščina protiustavna kategorija.

Tudi jaz sama, ki za družbo nikoli ne rečem, da je »zrela« — ker družba ni sadje ali zelenjava, ki bo nekega dne pač dozorela —, mislim, da bi bilo nezaslišano, če bi Slovenija imela ustavnega sodnika, ki misli, da je revščina protiustavna kategorija. Bilo bi nezaslišano lepo. In dobro. In koristno. Ne samo za tiste, ki so v sanjski slovenski postsocialistični družbi povsem nespodobno revni, ampak tudi za to, ker bi bil Teršek na položaju ustavnega sodnika pomemben korak k udomačitvi vesternizacije, s katero postsocialistična Slovenija eksperimentira že skoraj trideset let. Brez uspeha. To kaže primerjava med tremi desetletji »razvoja« v obdobju slovenskega postsocializma in razvoja, ki smo ga dosegli v socialistični Jugoslaviji od 1945 do 1975.

Delček

»Teršek bi bil na položaju ustavnega sodnika pomemben korak k udomačitvi vesternizacije, s katero postsocialistična Slovenija eksperimentira že skoraj trideset let. Brez uspeha.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE