Kolumne

Karneval straniščnega patriotizma (1.): Slovenec sem, Slovenec tja na steroidih

26.6.2020 / 06:10 Komentiraj
Pirkovičev domoljubni kič. Džuboks narodnoprebudnih zimzelenčkov. Vlada hofira manj izobraženim in kulturno neizbirčnim.

Dan pred dnevom državnosti je zame — iz osebnih razlogov — vsako leto zelo poseben dan, zato si ga tudi dobro zapomnim. Letošnjega si bom pa še posebej. Pa ne samo po proslavi.

Zapomnil si ga bom tudi po tem, da sem šel gledat tako imenovano alternativno proslavo na Prešernov trg in da sem opazoval policijske blokade vzdolž levega brega in mostov čez Ljubljanico zaradi osrednje državne proslave na Kongrescu.

Protesti na Prešercu, robokapsi ob Ljubljanici in proslava ob dnevu državnosti so tri različne, četudi še kako povezane teme. Toda o prvih dveh se bom razpisal pozneje, najprej pa se bom v dveh delih omejil samo na proslavo.

Kulturni del letošnje proslave — po Pahorjevem standardno nezapomnljivem govoru — je bil karneval straniščnega patriotizma. Zadevo sem podrobno preštudiral, zato lahko zgrožen poročam o naslednjem:

Pirkovič

»Vlada si ni mogla kaj, da ne bi enkrat za spremembo pripravila takega kulturnega programa, ki bo ljudem domnevno všeč. Vsaj takim manj izobraženim in kulturno neizbirčnim. To ni presenetljivo.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE