Kulumne
#mediji #rtvs #sds
Vojna SDS proti (ali za) RTV (3.): Janša je kot memoji na iPhonu
Logo 05.04.2020 / 00.41

Ali ne vidite, kaj ste naredili iz njih? Ali ne vidite, da so samo vaša zrcalna podoba na drugi strani politične ločnice?

»

Nadaljevanje tekstov Vojna SDS proti (ali za) RTV (1.): Očiščenje in pomlajenje? Ali deratizacija? (26.3.2020) in Vojna SDS proti (ali za) RTV (2.): Varuhinja v čudežni deželi (4.4.2020).


Res je, da je SDS moralno, strokovno, politično, socialno, interesno in komunikacijsko nekompetentna za kritiziranje RTV. A četudi so njihove kritike marsikdaj milo rečeno nespodobne, to še ne pomeni, da so vse neveljavne ali brezpredmetne. Nekompetentnost SDS in demokratična neprimernost polemiziranja politikov z mediji sta za RTV samo izgovor, da nočejo poslušati.
A v svoji robatosti in neartikuliranosti so kritike SDS pogosto točne, če že natančne niso. V njih je vedno vsaj zrno resnice. Vse je vsaj do neke mere res. Kot če slepa kura zrno najde.
In teh napak na RTV je toliko, da se ta slepa kura nazoba do sitega.

Medijski NATO pakt

Situacija je še dodatno zapletena, ker je desničarsko politično nergaštvo v zvezi z RTV skoraj edina kritika tega medija. Največ, kar znajo kritičnega sproducirati tako imenovani levi mediji, je sesuvanje Možine ali Pirkoviča ali Slovenskega pozdrava. Ne nezasluženo, a tega bi lahko bilo še več.
Pa ni. Tako imenovani mainstream mediji držijo skupaj kot kak NATO pakt. Napad na enega je napad na vse. Tudi ta medijska samozaščitnost je zaslužna za vojno med SDS in RTV. Po logiki: kdor je proti nam, ne more imeti prav — ergo, RTV je vedno ekskulpirana. Mediji so vedno ekskulpirani. Ker je družbeno koristno imeti javno radiotelevizijo. Ker je postojanka kvalitetnega informiranja, izobraževanja, prosvetljevanja, kulturnega uzdizanja in sproščenega razvedrila. In ker so mediji nasploh watchdogi, brez katerih bi samopašna politika zbezljala, družba in demokracija pa bi šli k hudiču.
Dejstvo je, da je RTV Slovenija včasih nekorektna do SDS. Pa kaj, porečete. Ali je mar SDS korektna do RTV? Seveda ne, odgovarjam. Skoraj nikoli, bi celo dodal. Ampak to ni opravičilo. Cilj ne posvečuje sredstva.

Bi radi slišali še kaj bolj distopičnega?

Ravno te dni sem v provladnem mediju videl idiotski članek — prebral sem samo naslov »Vlada na Kolodvorski« je grožnja demokraciji in blaginji te države! —, ki pa so ga v uredništvu domiselno, četudi tendenciozno ilustrirali z arhivsko fotografijo s tiste famozne seje Programskega CK RTV Slovenija, na katero so vdrli novinarski aktivisti s transparenti v stilu »Smrt janšizmu! Svoboda narodu!«.

Memojis

Tako kot precejšnjemu delu novinarske srenje z RTV vred gre SDS tudi meni na živce. A za razliko od premnogih jim nisem in nočem biti podoben. Vi pa ste jim. Podobni, totalno. Kot levičarski medijski paranoiki se igrate iste vojne igrice z enakim arzenalom kot desničarji. Oni imajo svoje Murgle in Mesijo iz Šentilja pri Velenju z mavrico, vi pa … — vi pa imate taistega monstruma, ki bo z državnim udarom (ali z ukinitvijo Mirovnega inštituta) uvedel diktaturo in poteptal vaše pravice.
Zdaj, ko je SDS na oblasti, je naša skupna odgovornost. Ali ne vidite, kaj ste naredili iz njih? Ali ne vidite, da so samo vaša zrcalna podoba na drugi strani politične ločnice? Janša je kot memoji na iPhonu. Namrščite se in namrščil se bo tudi on. Pokažite mu jezik in on vam bo pokazal jezik nazaj.
Nehajte jim težiti s svojo paranojo pred pučem in jim raje dajte zgled s spravljivostjo in zdravo pametjo. Manj ko boste fantazirali o vojaški diktaturi, manjša bo tudi teoretična verjetnost, da jo bo tako imenovani general Glanzkopf res uvedel.
Isto velja za RTV. Nehajte jih slepo zagovarjati. Saj imajo Ilinko Todorovski in ne rabijo še vas. Odkrita in dobronamerna kritika jim bo bolj prav prišla. Ker če se boste še vi priglasili k besedi, bo kokodakanje desničarjev ne samo manj slišno, temveč tudi manj škodljivo.

Konec.

NAROČI SE
#mediji #rtvs #sds
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke