Kulumne
#sds #rtvs #mediji
Vojna SDS proti (ali za) RTV (1.): Očiščenje in pomlajenje? Ali deratizacija?
Logo 25.03.2020 / 18.02

Nekdo se mora kot modra čelada razuma postaviti med ti dve frontni liniji in tako SDS kot RTV Slovenija pozvati k premirju.

»Sesuvanje RTV je bilo opozicijski kulturni boj, s prihodom SDS na oblast pa je postalo vladna platforma. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo vlada začela ukvarjati z RTV. Odprto pa tudi ostaja, ali bo to za RTV očiščenje in pomlajenje — ali deratizacija.«

Vrla vlada, ki se z vsemi sredstvi bori proti pandemiji, v zaledju bije bitko še na eni fronti: bitko za RTV Slovenija. No, proti RTV Slovenija. Zaenkrat še ne za RTV Slovenija.
Nezadovoljstvo z javnim zavodom ni novo, niti ni omejeno samo na desnico. Desničarsko nezadovoljstvo z RTV je drugačno od vsesplošnega kvečjemu v tem, da je osredotočeno na domnevno in dejansko politično pristranskost na svoj račun in da je za razliko od drugih kritik tudi bolj radikalno.
Ta medijsko-politični konflikt in konstrukt je zdaj še aktualnejši. Sesuvanje RTV Slovenija je bilo doslej oblika opozicijskega kulturnega boja za interpretacijo realnosti, s prihodom SDS na oblast pa je postalo vladna politična platforma, ki bo prej ali slej uresničena v praksi. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo vlada tega lotila oz. ali bo za to imela dovolj časa.
Odprto pa tudi ostaja, ali bo to za RTV Slovenija očiščenje in pomlajenje — ali deratizacija.

Škrati iz ozadja

Ampak to je samo del problema. Del problema (in rešitve) je namreč tudi to, da RTV Slovenija res rabi prenovo in spremembe — in da so desničarji na žalost skoraj edini, ki na to opozarjajo. Na žalost pravim zato, ker so njihove pripombe ne samo najglasnejše, temveč tudi najbolj pavšalne, posplošene, nekompetentne, zlonamerne in večinoma zgrešene, interesno pristranske, intelektualno in strokovno substandardne, politično patološke in nenazadnje tudi demokratično nespodobne v smislu nesvobode govora.

Haters gonna hate (each other)

V tem sovražno-sovražnem odnosu med SDS in RTV je vse narobe. Na obeh straneh.
Narobe je, da Janša tvita, kako da je na RTV »preveč« zaposlenih in da so »predobro plačani«. Kot da bi bilo kaj bolje (zanj), če bi jih bilo manj in če bi bili slabo plačani? In kaj se sploh oglaša, če ga ena mlada sindikalistka preuranjeno sesuva. 
Prav tako je po drugi strani narobe, da ena mlada sindikalistka preuranjeno sesuva Janšo. Pa ne zato, ker tako misli, ampak zato, da jo sploh povabijo v studio, da ga preuranjeno sesuje. To je uredniška napaka.
Uredniških napak je veliko. Zagotovo ne vse, ki jim jih stranka naprej meče, pa vendar. Nekatere so samo spodrsljaji, nekatere pa zavestna averzija do SDS iz maščevanja.
Nadalje je že spet narobe, da se notranji minister pritožuje, ker RTV predvaja intervju z bivšim komunistom. Še posebej, ker je bil prej direktor politično konkurenčne in še bolj problematične televizije.
In by the way, kako je Hojs Kocijančiča sploh videl, če pa je že pred leti odjavil RTV sprejemnik?) Pa poslanka SDS Alenka Jeraj tudi. Da njihovega predsednika, ki je neplačevanje RTV prispevka propagiral kot obliko državljanske nepokorščine, sploh ne omenjam.

Takrat ne bo nobenega Orbána

Narobe je tudi, da hočejo ukiniti obvezno plačevanje RTV prispevka. Desni mediji ga striktno omenjajo kot »prisilni« prispevek. Naj si nikar tega ne želijo, kaj šele poskušajo. Saj menda ne mislijo, da bi tiste druge, njihove, alternativne vsebine, s katerimi bi nadomestili domnevno sporne, kaj manj stale?
Če jim uspe prevzeti RTV in če ukinejo prispevek, ne bo nobenega Orbána, ki bi jim pokrival izpad mesečnih prihodkov v višini 12,75€ krat število gospodinjstev.
Še bolj narobe je, da ta desni in nekateri namišljeni frajgajsti širijo idejo, da bi se porabniki elektrike morali sami, »svobodno« odločati, komu bodo namenili znesek, ki ga zdaj plačujejo za RTV Slovenija. Misel je zapeljiva. Sploh ne dvomim, da se mnogim kar cedijo sline. A to bi pomenilo, da bi ta na lepem razfrčkani denar neizkoriščen poniknil.

NAROČI SE
#sds #rtvs #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke