Kulumne
#predsedniške volitve #volitve
SDS Logar light: Habemus Pahor
Logo 05.07.2022 / 06.10

Logarjeva pahorjanska strategija je premišljena, vendar se mu ne bo obrestovala. Vsaj ne do te mere, da bi na volitvah zmagal.

Dr. Anže Logar na novinarski konferenci po osamosvojitveno lipo v parku ob Državnem zboru napoveduje kandidaturo za predsednika republike. — [

Prejšnji zunanji minister ima nekaj pomembnih prednosti pred kandidatkami — pa tudi precejšnjih primerjalnih pomankljivosti.

Dr. Anže Logar je za SDS-ovca normalen. Logar je tako rekoč golob te stranke — no pun intended — in temu primeren je tudi njegov status v jati jastrebov.

To je zanj mešan blagoslov. S tem po eni strani vzbuja vtis, da je zvest in prizadeven vojak, a samostojen, da ne rečem diplomatsko spretno svojeglav človek. Človek, ki po monohereditarni liniji poveljevanja v tej stranki ne more ne naprej ne navzgor — dokler tisti najbolj zaslužni desničar ne bo končno blagovolil odnesti šila in kopita v penzijo ali bog ne daj v onostranstvo.

Na roko in ne na roko

Da je Logar človek, ki odstopa od prevladujočega vtisa, ki ga pri volilcih puščajo politiki te stranke, mu po eni strani gre na roko, po drugi pa tudi ne. Za »drugačnega« kandidata s podporo SDS — ki pa bo vendarle zbiral podpise volilcev — bo zaradi te njegove »drugačnosti« verjetno volilo nekaj procentov ljudi, ki sicer ne bi volili kandidata SDS. Toda verjetno ga iz istega razloga približno prav toliko ljudi ne bo volilo. Ker je premalo SDS-ovski.

A to ni bistveno. Ta plus in minus se bosta pokrajšala. Bolj odločilno bo, kot kakšen kandidat se bo Logar predstavil. To bo zanj lakmusov test — hočeš-nočeš pa tudi za večji del slovenske četrtpretekle zgodovine.

Pahor kot vzor

Še v nedeljo in včeraj sem nespametno napisal, da »domnevam, da se bodo vsi kandidati« — ne samo NPM in Marta — »verjetno deklarirali kot Antipahorji«.

Seveda ne! Logar me je že naslednji dan demantiral z odgovorom na provokativno vprašanje Rosvite Pesek v sinočnjih Odmevih, po katerem od dosedanjih predsednikov republike bi se najraje zgledoval.

Kaj pa drugega: Logar je kot iz topa izstrelil, da po Pahorju. Prav nerodno mi je, da se mi ni samemu to prej posvetilo. (Zato pa nisem politični analitik, kajneda?)

Jasno: če kdo, bi lahko bil Logar novi Pahor. Pa ne bo. Ker ne bo izvoljen za Pahorja.

Premišljena strategija

Logarjeva pahorjanska strategija je premišljena, vendar se mu ne bo obrestovala. Vsaj ne do te mere, da bi na volitvah zmagal.

Da bo njegova šefica volilnega štaba in prvopodpisana na seznamu njegovih podpornih predlagateljev dr. Romana Jordan, je bistra poteza. Izbira nekoč vidne članice SDS in dvakratne evropske poslanke, ki pa se je v nadaljevanju umaknila iz politike, še dodatno utrjuje vtis, da se Logar — verjetno v dogovoru z bunkeraši na Trstenjakovi — navidez namerno distancira od SDS oz. da se bo predstavljal v tem duhu kot SDS light kandidat.

Da bo Logar mehek in prijazen, konstruktiven kandidat trde in nepopustljive, razdelilne in konfliktne stranke, je vidno tudi iz mnogih drugih podrobnosti. Da mu bo vzornik Pahor, je bilo na njegovi tiskovni konferenci — kje drugje kot pod osamosvojitveno lipo — mogoče razbrati tudi iz dejstva, da je kakih petindvajsetkrat uporabil besedo »inkluzivno« in njene izpeljanke in še cel kup sinonimov iz spravaške semantične paradigme (brez omembe Hude jame, seveda). Vse v duhu tako zaželenega povezovanja tako razdeljene Slovenije.

Karakterno niti malo

Logar se v poklicnem smislu sicer ne more kosati s Pahorjevo dolgočasno bleščečo kariero, vendar mu je malo vendarle podoben. Kot nekakšen mlajši brat. Pa mu je podoben tudi sicer?

Karakterno niti malo. Za začetek, Logar Pahorja ne more posnemati, ker nima njegove karizme, kaj šele narcisoidnosti. Ali — prizanesljiveje rečeno — Pahorjevega talenta za nastopanje, poziranje, afnanje in druge estradne veščine.
Niti ne more Logar tekmovati s Pahorjem po videzu, s katerim je narava obdarila odhajajočega predsednika, sam pa je ta dar še nadgradil s stilom in imidžem.

Ljudmila Novak

Marsičesa bi se Logar lahko še priučil — vendar bi rekel, da mu ta možnost ne bo dana. Ne samo zaradi pomanjkljivosti, temveč tudi zato, ker prednosti, ki izhajajo iz dejstva, da je kandidat desnice, ne bo mogel izkoristiti. Ne da jih ne bi znal. Ne bo jih mogel.

Iz samo dva meseca in pol oddaljene zgodovine namreč vemo, da se kao povezovalna, na lepem prijazna strategija SDS light ali Janša light — v stilu amalgama Povežimo Slovenijo — ne obnese. Bo že držalo, da je Logar za odtenek bolj normalen in simpatičen kandidat od kakega Počivalška ali Kovšce — in če nič drugega, vsaj mlajši —, vendar je iz strateško istega vica, ki se dokazano ne obnese.

Uvrstitev v drugi krog bi bila tako za Logarja kot za SDS velik uspeh. To bi bil tudi dokaz, da je bil Pahorjev predsedniški model priljubljen in da bi si volilci želeli še enega takega, podobnega predsednika — ampak ne preoblečenega desničarja. No, Logarju se itak ne bo uspelo uvrstiti v drugi krog, če bo kandidirala Ljudmila Novak.

NAROČI SE
#predsedniške volitve #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke