Kolumne

Predsedniška zapuščinska razprava: Še 171 dni Pahorja — nakar Antipahorke

4.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Mislite, da bo naša kraljica Elizabeta priljubljena, če se bo za razliko od kralja Boruta oglašala in karala svoje podložnike?

Ko boste to brali, bo pred Borutom Pahorjem še 171 dni njegovega drugega in zadnjega predsedniškega mandata. Za potegniti črto pod njegovo ero bo časa še dovolj, se mi pa zdi že zdaj urgentno opozoriti na fenomen, da se tri doslej obelodanjene kandidatke za njegovo nasledstvo deklarirajo kot … — Antipahorke.

Še več! Domnevam, da se bodo vsi kandidati deklarirali kot Antipahorji. Kot nekdo, ki bo svojo funkcijo za razliko od njega opravljal kot moralna avtoriteta — karkoli že to pomeni —, in kot nekdo, ki bo odkrito povedal, kaj si o problemu misli, četudi to nekaterim ne bo všeč. Pahor vsaj v neki fazi ni hotel biti moralna avtoriteta, niti se (domnevno) ni oglašal.

Po desetih letih

Čeprav bomo torej po desetih letih dobili novega predsednika oz. predsednico države, Pahorjevi wannabe nasledniki o njegovi zapuščini ne znajo povedati drugega, kot da smo ves ta čas imeli izmuzljivega predsednika, ki se je načrtno izogibal moralnim obveznostim, če je že...

Predsednik Borut Pahor na proslavi ob dnevu državnosti na Kogresnem trgu v Ljubljani, v petek, 24. junija 2022. — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE