Kolumne

Pomembno in zabavno se je pisati Jebernik

25.8.2022 / 06:10 Komentiraj
Za razumevanje tega nepozabnega radijskega pripetljaja z aliteracijo je dobro vedeti nekaj malega o lingvistiki in fonetiki.

Da je voditelj Jutranje kronike na Radiu Slovenija med branjem novic imenoval odgovorno urednico Informativnega programa TV Slovenija "Jadranka Jebernik … — oprostite, Rebernik" (9:04–9:08) —, je nedvomno ena najbolj huronsko smešnih šal v zgodovini slovenske radiodifuzije.

Ko sem v nadaljevanju dneva slišal eno od neštetih tonskih repriz na družbenih omrežjih, sem skoraj počil od smeha. Res, od srca sem se nasmejal.

A moja dobra volja je imela tudi slabo vest. Hitro so se namreč oglasili mnogi, ki so to označili kot "primitiven napad" na Jadranko Rebernik. Resno sem se zamislil in si nekaj časa ful gnal k srcu.

Šala ali lapsus

Pa je bila to premeditirana, namerna, vnaprej pripravljena šala? Ali pa je bil v resnici samo lapsus?

Za boljše razumevanje tega nepozabnega radijskega pripetljaja je dobro vedeti nekaj malega o lingvistiki in fonetiki.

Dotični Dejan Kaloper si je izmislil ali serendipitiral awesome and amazing aliteracijo. Aliteracija je zaporedje vsaj dveh...

Desno lingvist Roman Jakobson (1896–1982), levo psihoanalitik Jacques Lacan (1901–1981) leta 1974 v Milanu. — [Fotografija: Carla Careti]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE