Kulumne
#korona virus #ukrepi #šolstvo
Ti grdi, grdi odrasli z Gregorčičeve hočejo našim otrokom pojesti sladoled
Logo 19.09.2020 / 06.10

Šola je postala aparat za antiavtoritativno vzgojo. Ki otroke — in spotoma odrasle — uči uporništva. Tudi za ceno zdravja.

»Nošenje maske ni kršenje človekovih pravic, za božjo voljo! Niti otrokovih pravic!« — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Ne morem verjeti, kakšno dramo danes delajo ljudje za vsako figo! In to sredi največje in najbolj zamorjene drame, kar je je človeštvo zadnjih dveh, treh generacij kdaj živelo!
Zdrava pamet nam dopoveduje, da je normalno, da bodo — [update: ali bi, ker so naknadno le dosegle svoje in prepričale vlado in/ali NIJZ] — morale tudi vzgojiteljice v vrtcih odslej nositi maske. Le zakaj bi tvegali prenašanje korona virusa na malčke?!
Ampak ne! Neka druga, domnevno bolj pametna pamet nam dopoveduje, da je tveganje okužbe malčkov — in prenašanje virusa z otrok naprej (ali nazaj) na odrasle — manjše (zlo) kot to, da bodo todlerji zaradi mask vzgojiteljic ovirani v svojem psihosocialnem razvoju!
»To je absurd,« pravi za maske predsednica Združenja zasebnih vrtcev: »Mimika obraza otrokom pove več kot tisoč besed. Vse to bi radi otrokom odvzeli.«
Odvzeli? Kako patetično! Ti grdi, grdi odrasli z Gregorčičeve jim hočejo pojesti sladoled! Celo naši sončki, smrčki, srčki niso varni pred njimi!

Zdravi in normalni

Tudi predsednica Združenja ravnateljev vrtcev pravi, da je ukrep »popolnoma nesprejemljiv, [ker] »otroci morajo videti mimiko vzgojiteljice«. In pribije: »Tako ne bomo mogli delati!«
Hja, pa boste morali. V teh razmerah je vsak poklic težje opravljati. Otroci pa bodo že preživeli teh nekaj tednov ali mesecev brez obrazne mimike vzgojiteljice in zrasli v zdrave, normalne ljudi.
Če bodo seveda tudi njihovi starši in vzgojitelji in učitelji zdravi in normalni.
Ampak zdravi in normalni ljudje po drugi strani ne vzgajajo svojih otrok — in/ali otrok, ki so jim zaupani v vzgojo in varstvo — v prepričanju, da jim oblast krši pravice, če jim predpiše masko.
Nihče ne uživa v nošenju maske. Nihče niti ne uživa v komuniciranju z ljudmi, ki nosijo masko. Mnoge, premnoge to moti ali jim celo zelo narobe hodi.
Pandemija tudi za predšolske otroke ni prijetna in jim bo od ponedeljka še tem manj. Ampak v življenju je na žalost tako, da lahko majhnega otroka bog ne daj zadene še kaj bistveno bolj hudega kot ena faking maska na ksihtu vzgojiteljice!

NPZ tudi za učitelje

Tudi ravnatelji so proti maskam. Predsednik Združenja ravnateljev ukrepa ne podpira:

»Maske […] vplivajo na počutje vseh, ki spremljajo in izvajajo pouk. Kvaliteta pouka sicer ne bo trpela. Trudili se bomo, da bo še naprej dobra, a to nam ni v pomoč.«

Seveda vam ni v pomoč. Vsaj ne vašemu poklicu. Tudi učencem in dijakom ni v pomoč pri učenju.
Je pa zato v pomoč javnemu zdravju. Kaj vam ni jasno? Ali vas bomo morali kot učitelje učiti, kaj je na tehtnici? Da je javno zdravje oz. preprečevanje zdravstvene in posledično družbene, socialne, ekonomske, kulturne katastrofe vsaj trenutno več vredno kot pa maksimizacija učinkovitosti opravljanja vašega poklica in uspešnost učenja vaših gojencev? Kaj se vam zdi več vredno? Kaj se vam zdi bolj pomembno?
Očitno bo treba uvesti NPZ tudi za šolnike.

Nekoč ideološki aparat države

Zanimivo, kajneda? Šola je pretežno podržavljen sistem vzgoje in izobraževanja in hočeš-nočeš — v dobrem in slabem — najbolj učinkovit javni mehanizem socializacije. Šolstvo je ideološki aparat države. Po mnenju mnogih celo represivni aparat.
Tako je vsaj nekoč bilo.

Adijo, šolska pamet!

Nošenje maske ni kršenje človekovih pravic, za božjo voljo! Niti otrokovih pravic! Razložite vendar otrokom in učencem, za kaj gre. Zelo verjetno so jim že starši razložili, ampak nič hudega, če jim še vi. Prepričan sem celo, da boste to znali celo bolje od mnogih staršev. Saj ste vendar psihologi ali vsaj pedagogi. Razložite jim, zakaj je treba nositi maske.
In ne bodite sitni. Vemo, da vam ni lahko. Ampak saj nikomur ni. Tudi otrokom in mladini v vrtcih in šolah ni lahko. Niti staršem.
Novodobna šola otroke in mladino vzgaja v duhu patološkega narcizma. Ali kot bi rekla Vesna V. Godina: vzgaja jih v duhu, da je zanje in za ves svet bolje, da se v dilemah med »fajn« in »prav« odločajo za »fajn«. Za nekaj prijetnega. Za lažjo pot. Za linijo najmanjšega odpora. Da ubogim revčkom ne bi bilo hudega. In da jih pri tem podpirate. Da upravičite to novodobno šolsko geslo: »Naj bo na otroških obrazih vse šolsko leto le nasmeh.« Zato jih ne obremenjujete s snovjo, s kontrolkami in testi. In pazite, da bodo vedno vedeli, kateri alergeni so za malico.
Otroci so zaviti v vato in naj tudi ostanejo zaviti v vato. Ampak mask pa ne bi smeli nositi? Adijo, šolska pamet!

NAROČI SE
#korona virus #ukrepi #šolstvo
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke