Kolumne

1. september: Kot da smo otroke poslali v vojsko v Gevgelijo

10.9.2020 / 06:05 Komentiraj
Šole so kot kokoni, kjer je za malico kvinoja s himalajsko soljo, starši pa lahko kadarkoli vdrejo v zbornico z odvetnikom.

Še danes me oči bolijo od zavijanja ob vsem, kar sem prebral in slišal ob letošnjem prvem šolskem dnevu. Kdaj se je okoli vstopa v šolo napletla tako debela in lepljiva patetika? Bilo je toliko solzavosti, ljubezenskih izpovedi in nekakšnih slovesov, da se mi je med brskanjem po družbenih omrežjih zdelo, kot da otroke pošiljamo na služenje obveznega vojaškega roka v Gevgelijo.

Celo Darja in Edi sta si zvečer nadela obrazni izraz številka 512, ki ga uporabljata, kadar je treba novice prebrati čustveno, mehko, mejno vzhičeno — a ne solzavo. Podoben izraz uporabita, kadar morata gledalcem povedati, da so bili Slovenci uspešni v kakšni nezanimivi športni disciplini.

Tako je prvi šolski dan postal na silo napihnjena tema kot Moto GP. Že nekaj let je tako. Toda v koronskem letu 2020, ko so se sončki, smrčki, srčki končno le odtrgali od zaslonov in se vrnili v šolske klopi, je sentimentalnost eksplodirala. Težko je sicer ugotoviti, ali so starši tako ganjeni,...

»Še danes me oči bolijo od zavijanja ob vsem, kar sem prebral in slišal ob letošnjem prvem šolskem dnevu.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE