Kolumne

Skenslali so Thompsona, zdaj bi pa še Ano Netrebko?!

13.8.2022 / 06:05 Komentiraj
What? Naši Ukrajinci nam razlagajo, da je Rusija "več stoletij" izkoriščala kulturo za prikrivanje "imperialističnih zločinov"?

Nisem ravno fan opernih arij, ampak prav mika me, da bi šel 26. avgusta v CD na recital ruske operne dive Ane Netrebko. Iz protesta proti mirovniški maniji kenslanja ruske kulture.

Njenemu gostovanju v Ljubljani namreč nasprotuje cel diapazon antiruskih in/ali proukrajinskih dušebrižnikov.

To me sicer ne čudi. Če so Ani Netrebko odpovedovali nastope v Scali in Metu in še kje, bi bilo res čudno, če se ne bi na to sklicevali tudi pri nas.

Razumem, da se desni medijski bigoti zgražajo nad "škandalom", ki da bi ga sprovociral nastop "Putinove influencerke". In razumem, da je Ukrajinska skupnost v Sloveniji lansirala peticijo s pozivom za odpoved nastopa Netrebko (in Ejvazova).

Zaradi mene. Nekdo mora biti proti.

Zatakne pa se, če preberemo obrazložitev. Takole piše:

"Kultura je najmočnejše orožje v vojni proti Rusiji. Več stoletij je Rusija izkoriščala ravno kulturo za prikrivanje svojih imperialističnih zločinov."

Od Andreja Rubljova naprej?

What? Več stoletij?! Torej...

”Zdi se neverjetno, da človek gre ali ne gre na koncert — ali celo misli, da ga sploh ne bi smelo biti — samo zato, ker verjame zgodbi oz. pojasnilu operne pevke, ki se je pustila slikati z neko zastavo.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE