Kulumne
#Putin #Rusija #Ukrajina #Pussy Riot #Metelkova
Pussy Riot, live in Ljubljana: Ne navadne provokatorke
Logo 28.05.2022 / 06.10

Svoje državljansko, civilno uporništvo so drago plačale. Zoperstavile so se avtokratu. Pravemu avtokratu. Za njih je to zares.

"Pussy Riot vedo, kaj govorijo, o kom govorijo, o čem govorijo, zakaj govorijo. To jim daje prepričljivost in moralno kredibilnost." — [

Bil pa je hvala bogu tudi slovenski popravni izpit za tisti enoglasno evforični, groteskno glamurozni, histerično holivudski, ponarejeno ponosni in smešno servilni pozdrav Putinu ob njegovem obisku na Vršiču leta 2016.

Četrtkov večer na prijetnem letnem vrtu Gala Hale na Metelkovi sem sicer doživel hladnokrvno kot vsak drug pop ali bolj resen koncert ali dogodek. Vendar me je inteligentno grob, vulgaren, divji, pogumen, ireverenten, anarhičen, blasfemičen nastop skupine spravil v dobro voljo in me navdal z dvojnim upanjem: da bo te vojaške, politične, ekonomske in (ne)demokratične norije ne samo morda res kmalu konec, ampak da današnja mladina zna spet protestirati, kot se spodobi.
​{embed_foto}791775{/embed_foto}

Multimedijski Gesamtkunstwerk

V umetniškem smislu — kar zadeva glasbo, inscenacijo in teatralnost, pa tudi tekst — nisem pričakoval veliko, vendar nazadnje nisem bil razočaran. Performans je bil nekakšen multimedijski Gesamtkunstwerk, sestavljen iz povsem povprečnih in neupadljivih elementov, ki pa so se posrečeno dopolnjevali in sestavljali celoto.
​{embed_info_box}203522{/embed_info_box}
​Prvi, daljši, (avto)biografski del je bil primerno zgoščen, literarno stiliziran in s kričečimi političnimi slogani pomešan Sprechgesang o (ne)demokratičnih razmerah v Ruski federaciji pred desetimi leti, pa o pripravah in izvedbi Punk Prayerja v katedrali, o aretaciji, zasliševanjih, sojenju — in ekstenzivneje o zaporniški izkušnji. Drugi del pa je bil posvečen vojni v Ukrajini. In vse to seveda na ozadju elektronskih ritmov in saksofonskih ekshibicij, deloma tudi koreografije in rekvizitnih pogruntavščin kot polivanja z vodo.

Izgovori, izgovori, izgovori

Vse to bi bilo precej negledljivo in neposlušljivo, če seveda ne bi šlo za Putina, za represijo in updatan gulag, za Ukrajino, za vojno, za “specialno operacijo”. In če ne bi šlo za Pussy Riot, ki so trenutno morda najglasnejše, najupadljivejše, najznamenitejše ali vsaj najbolj neženirane in najdirektnejše kritičarke Vladimirja Putina.

Situacija gre Pussy Riot na roko. V Ukrajini divja vojna. Zanetil jo je človek, ki jih je dal zapreti. Putin je nor in ga sovražijo ali vsaj smešijo celo manj radikalni od njih. Vojna je trpljenje, nesreča, nesmisel in škoda. Rusija ima svoje izgovore zanjo, Zahodu pa tudi prav pride. Svet živi v permanentni, a predvidljivi napetosti in negotovosti.

Skin in the game

Pussy Riot niso navadne provokatorke, ki bi z navideznim nekonformizmom delale uslugo pomasovljenemu uporništvu kot pozi. Trditi, da Pussy Riot provocirajo, bi bilo do njih žaljivo. Ker provokacija sama po sebi ni neko strašno politično dejanje, ki se ga lahko dimisli kdorkoli.

Pussy Riot pa so svoje družbeno, politično, civilno nezadovoljstvo in uporništvo drago plačale. Pussy Riot so se zoperstavile avtokratu. Pravemu avtokratu. Za “bogoskrunsko” vedenje in “huliganstvo” so bile obsojene na dve leti zapora v delovnem taborišču. Tudi po pomilostitvi se jim ni nič bolje godilo. Dokler so bile v Rusiji, so bile na seznamu “tujih agentov” in pod stalnim nadzorom.
{embed_info_box}203523{/embed_info_box}

Pussy Riot so zelo konkretne represalije za svoje glasno umetniško in državljansko disidentstvo izkusile na lastni koži. Ne vem, kako se po rusko reče “skin in the game”, ampak Pussy Riot prekleto dobro vedo, kaj govorijo, o kom govorijo, o čem govorijo, zakaj govorijo. To jim daje prepričljivost in moralno kredibilnost. Njihov posmeh in prezir do Putina ne izvirata iz frivolne hipersenzibilnosti, da jih je policija pač malo bolj trdo prijela. Ne, one so res gor plačale — in še mnogi drugi v Rusiji, da Ukrajincev niti ne omenjam).
​{embed_foto}791768{/embed_foto}
​{embed_foto}791774{/embed_foto}

Črna, M

Navdušenje ljubljanske publike — seveda v glavnem tiste, ki si je pravkar oddahnila, da nas naš avtohtoni avtokrat ne bo več imel priložnosti pošiljati v gulag — nad Pussy Riot je bilo otipljivo in se je na koncu materializiralo v skoraj fanatičnem in samovšečnem humanitarnem potrošništvu.

Pussy Riot so namreč po 25 oz. 30 evrov prodajali majice z napisom “Kaждый может быть PUSSY RIOT” (“Vsak je lahko PUSSY RIOT”) in fluorescentne balaklave z našitkom benda. Gneča pred pultom je bila nepopisna. Roba je vmes že pošla in so morali od nekod prinesti novo zalogo. Izkupiček od prodaje je bil namenjen neki otroški bolnišnici v Ukrajini. Še sam sem si kupil eno. Črno, medium.

NAROČI SE
#Putin #Rusija #Ukrajina #Pussy Riot #Metelkova
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke