Kolumne

Pussy Riot, live in Ljubljana: Ne navadne provokatorke

28.5.2022 / 06:10 Komentiraj
Svoje državljansko, civilno uporništvo so drago plačale. Zoperstavile so se avtokratu. Pravemu avtokratu. Za njih je to zares.

Koncert ali nastop razvpitih ruskih radikalk Pussy Riot — punk feministk, protestnic, subverzivnih demonstrantk, umetniških performerk, političnih aktivistk in provokatork, you name it — je bil eden od najbolj konkretnih in obenem zabavnih kulturnopolitičnih dogodkov, kar smo jim zadnje čase bili priča.

Bil pa je hvala bogu tudi slovenski popravni izpit za tisti enoglasno evforični, groteskno glamurozni, histerično holivudski, ponarejeno ponosni in smešno servilni pozdrav Putinu ob njegovem obisku na Vršiču leta 2016.

Četrtkov večer na prijetnem letnem vrtu Gala Hale na Metelkovi sem sicer doživel hladnokrvno kot vsak drug pop ali bolj resen koncert ali dogodek. Vendar me je inteligentno grob, vulgaren, divji, pogumen, ireverenten, anarhičen, blasfemičen nastop skupine spravil v dobro voljo in me navdal z dvojnim upanjem: da bo te vojaške, politične, ekonomske in (ne)demokratične norije ne samo morda res kmalu konec, ampak da današnja mladina zna spet...

”Pussy Riot vedo, kaj govorijo, o kom govorijo, o čem govorijo, zakaj govorijo. To jim daje prepričljivost in moralno kredibilnost.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE