Kulumne
#Marcel #Studio City
Ni vsak na TVS Marcel Štefančič
Logo 09.05.2022 / 06.10

Zato ponavljam: Studio City podpiram — se pa bojim, da se bo zdaj vsem zelo mudilo, da bi bilo spet vse tako, kot je bilo.

"Kenslanje Marcela je sporočilo, da bi bila skladnost z ideološkimi preferencami vlade pomembnejša od osebne nadpovprečnosti in popularnosti medijskega obraza." — [
Studio City
Studio City

Kulturna dediščina

Ta izsiljena, hočeš-nočeš mutacija je po eni strani super, pa drugi pa tudi ne. Super, ker bo Studio City, kakršnega smo poznali — torej tako rekoč kulturna dediščina — ostal ohranjen. Po drugi strani pa bo samo na internetu. Samo seveda v narekovajih. Samo pravim zato, ker ga ne bo več na nacionalni televiziji. In zato, ker ne bo več samo priljubljena oddaja, temveč politična gesta kot instrument upora proti vladi, ki odhaja, in politiki, ki vsak hip ne bo več oblast.

Marcela Štefančiča zagovarjam in podpiram zato, ker je ne samo dober voditelj, temveč je bil — in morda še kdaj spet bo — tudi eden od najprepoznavnejših obrazov Televizije Slovenija. Odpovedati se takemu brandu je tudi menedžerska, ne samo uredniška napaka. Kapitalna. To samo dokazuje, da individualna napovprečnost ni nikakršna prednost. Niti za posameznika samega, saj ga to lahko spravi v težave, niti za institucijo, kjer dela.
​{embed_info_box}201229{/embed_info_box}

Godlja in sokrivda

Vodstvo RTV je s kenslanjem Marcela poslalo sporočilo, da bi bila voditeljeva domnevna ali dejanska skladnost z ideološkimi preferencami politično nastavljenih aparatčikov pomembnejša od osebne nadpovprečnosti in popularnosti individualnosti medijskega obraza.

Zagovarjati Marcela je ne samo lepo in prav ter častno in pošteno. A treba je vedeti, da je zagovarjati Marcela nekaj drugega kot zagovarjati RTV Slovenija nasploh. Res je, da še nobena oblast doslej ni naredila toliko konkretne škode RTV Slovenija kot prav ta zdaj odhajajoča vlada. Zato si tudi nacionalka zasluži vso moralno podporo, ki jo lahko dobi od kogarkoli.

Res pa je tudi, da zgrešeni in ukrepi in ravnanja omenjenih politično nastavljenih aparatčikov, ki zdaj vedrijo in oblačijo na RTV Slovenija, nacionalke same ne odvezuje sokrivde za katastrofalno stanje, v katerem se je znašla.

Zagovor s podlago

Hočem namreč tudi reči, da je zagovarjati Marcela nekaj drugega kot zagovarjati tiste njegove kolege in kolegice, na katere so se desničarji — bodisi v zadnjih dveh letih kot oblast ali že prej, ko so bili še opozicija — spravili. Zagovarjati Marcela in Studio City pomeni zagovarjati voditelja in oddajo, ki so ju dejansko skenslali. Zagovarjati Marcela ima konkretno podlago. Za razliko od ostalih, ki so bili deležni zagovarjanja neglede na pravilnost, poštenost in profesionalnost svojega dela.

Čeprav moje stališče ni bilo nikoli popularno — in bo v tem trenutku in prihodnosti še manj —, sem še vedno prepričan, da so novinarji in uredniki RTV oz. TV Slovenija precej sokrivi za to godljo, v kateri so se znašli.

Za osvežitev spomina

Dejstvo je, da je bilo profesionalnih felerjev v škodo desnice v preteklosti veliko več kot tistih, ki so bili v škodo levice. Kar zdaj kao legitimira drastičnost ukrepov aktualnega vodstva RTV in za nazaj opravičuje desno animoznost do nacionalke.
{embed_info_box}201228{/embed_info_box}

Cela Slovenija se še spominja, da je Janša 21. marca 2016 ob 19:43 ozmerjal novinarko in urednico z “odsluženima prostitutkama”. Nihče pa se po mojem ne spomni, da ju je “dezinhibirani primitivec” — kot sem takrat napisal — razžalil zato, ker je novinarka pripravila tendenciozen, senzacionalističen, za lase privlečen prispevek o članstvu nekaterih SDS-ovcev v nekih naci Facebook grupah. Ali je novinarka dobila kdaj po prstih? Seveda ne. Postala je velika frajerka, ker se je nanjo spravil Janša.

Tako, kot je bilo

Bi se radi spomnili še česa? Recimo tega, da je postala velika frajerka — ki jo je potem zagovarjala cela novinarska Slovenija — tudi novinarka, ki je brezpredmetno izustila, da taisti Janša “snuje svojo vojsko”, nakar se TVS ni znala niti opravičiti. Ali pa recimo tega, da je urednica — ki so jo pozneje (ne zaradi tega) res odstavili — tožila Jelinčiča samo zato, ker jo je vprašal, ali se kaj boji odstavitve.

Zagovarjati Marcela je torej nekaj popolnoma drugega. Marcel ni eden od teh, ki jih je večina slepo zagovarjala že iz principa in jim v bistvu samo dajala potuho za njihovo neprofesionalnost. Zato ponavljam: podpiram Marcela. Se pa bojim, da se bo zdaj vsem zelo mudilo, da bi bilo spet vse tako, kot je bilo.​​{opomba}201227{/opomba}

NAROČI SE
#Marcel #Studio City
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke