Kulumne
#mediji #Rusija #Janša #vlasta jeseničnik
Najprej Putin, zdaj še Janša: Vlasta Jeseničnik med dvema ognjema
Logo 22.03.2022 / 06.10

Premier je spet dokazal, da mu za denunciranje, demontažo RTV niso tuja niti najbolj podla sredstva. Vključno z manipuliranjem.

"Popoldan sem dopisnico poklical. Lepo jo je bilo privatno slišati po vseh teh letih. Kot kabinetnemu novinarju pa se mi je tudi zdelo razburljivo, da kličem nekoga v Moskvo." — [

Vlasta Jeseničnik, dopisnica RTV Slovenija iz Moskve, je prejšnji četrtek, 17. marca, v Odmevih poročala (33:06–33:11):

“Putin je Zahod znova obtožil, da želi razklati rusko družbo.”

Na spletni strani Kremlja se lahko v angleškem prevodu prepričate, kako se je Putin v video nagovoru predstavnikom ruske vlade in regij izrazil dobesedno:

“The collective West is trying to divide our society.” — …

v ruskem originalu pa takole:

“Коллективный Запад пытается расколоть наше общество.” — …

… oz. v latinici, fonetično:

“Kalektivnij Zapad petajetsja raskalot naše občestva.”

Nakar pride Janša in Vlastin stavek oz. navedbo Putinove izjave v skladu s svojo anti-RTV agendo označi kot “rusko propagando”!
​{embed_info_box}195964{/embed_info_box}

“Nekteri naši mediji”

Vlasta je imela smolo, da je bilo njeno inkriminirano poročilo informativni intermezzo sredi tričetrturnega pogovora Tanje Starič z njegovim odrešeniškim veličanstvom po triumfalni vrnitvi z ekspedicije v Kijev.

Janša se je poročanja Vlaste Jeseničnik lotil naslednji dan v pogovorni oddaji sikofantskega trač operaterja v karirastem reklcu na provladnem Planetu. Osredotočil se je prav na zgoraj citirani stavek. Takole je rekel (tudi v latinici, fonetično):

“Recimo tudi poročanja nekterih naših medijev, še posebej nacionalne televizije. Recimo ta prispevek gospe Jeseničnik včeraj iz Moskve. Eh, pff, glejte, jaz mislim, da bi mi bolj korektno, em, novico dobil, če bi Raša Tudej gledal, kot pa ta prispevek. Ne more, ne more se govort o tem, da je Putin obtožu Zahod, da razdvaja rusko družbo, če ravno Putin v tem svojem, heh, istem govoru govori o čiščenju ruske družbe. Mislim, da nekdo poroča, ne da bi vsaj neko refleksijo naredu … Ne, mi res ne rabmo nekoga, ki ga mi plačujemo, v Moskvi, za to, da širi rusko propagando. To je sramota nacionalne televizije.”

In medtem ko je Janša govoril te stavke, je sikofantski trač operater v karirastem reklcu z zamišljeno pozicioniranim kazalcem na bradi ne več ne manj kot desetkrat iztisnil iz sebe: “Mhm. Mhm. Mhm.” Itd. Desetkrat.

Nalašč je razumel narobe

Naivno bi bilo misliti, da je Janša tako neumen, da ne razume kratkega, preprostega, skoraj popolnoma natančno citiranega stavka. Da ne razume prevoda, ki mu je poročevalka v odvisnem govoru v svojem poročilu dodala samo besedico “znova” (“znova obtožil”), odvzela kvalifikator “kolektivni” (“Zahod kolektivno”) in “poskuša razklati” prevedla kot “želi razklati”.
​{embed_info_box}195965{/embed_info_box}

Ne, ne. Janša je Vlasto razumel nalašč narobe. Njeno poročanje je zlonamerno preinterpretiral tako, da mu je pasalo v kontekst nesmiselnih obtožb, da je RTV Slovenija proruska.
Janša je rabil izgovor, da kao prepričljivo opozori na škandalozno dejstvo, da plačujemo “prisilni” RTV prispevek za nekoga, ki se izležava na lepšem v Moskvi in potem še dela reklamo za Putina, namesto “da bi vsaj neko refleksijo naredu”.
Janša je rabil dokaz, da je RTV Slovenija “sramota”. In ker dokaza ni bilo, si ga je izmislil. S tem pa je dokazal kvečjemu to, da ga ne moti mentalni nivo internetnih debilov, ki niso v stanju razumeti niti preprostih, nezlonamernih, objektivno citiranih izjav — če le s tem dosežejo zadovoljiv, zadan učinek.

Roskomnadzor

Popoldan sem dopisnico poklical. Lepo jo je bilo privatno slišati po vseh teh letih. Kot kabinetnemu novinarju pa se mi je zdelo tudi vznemirljivo, da kličem nekoga v Moskvo.
​No, Vlasta mi je potrdila, kar sem že dopoldan izvedel iz televizijskih virov, da se je zunanjepolitičnemu uredništvu že ob izbruhu vojne sama ponudila, da gre poročat v Ukrajino — vendar so se na RTV odločili, naj kar ostane, ker da rabijo nekoga tudi v Moskvi. To je bilo seveda še pred tem, ko je Putin — oz. Roskomnadzor — dokončno zatrl medije, vključno s tujimi dopisniki.

Toliko o izležavanju na lepšem. Vlasta ni nič jamrala, je pa rekla, da danes ni prijetno biti dopisnik v Moskvi.

Zgleda, da se je Janša odločil, da je v Ukrajini dovolj samo ena najpogumnejša slovenska novinarka. In da je to drugo, tudi najpogumnejšo slovensko novinarko treba nekako osramotiti kot sovražni element. Vlasta je kolateralna škoda ukrajinske vojne in vojne za RTV Slovenija.

NAROČI SE
#mediji #Rusija #Janša #vlasta jeseničnik
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke