Revija

Mladen Dolar (2.): “Vse privatno, nič več javno. Vse javno, nič več privatno.”

8.11.2022 / 05:05 Komentiraj
Populizem je rezultat razvoja neoliberalizma in nakopičen gnev, ki ga je kot afektivni protipol ta neoliberalizem proizvedel.

Nadaljevanje teksta z naslovom Mladen Dolar (1.): “Fantazma desnice je, da drugi uživajo na naš račun.” (6. 10. 2022).


Opomba: Celoten tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji in ​na spletni strani Večera V Soboto v soboto, 5. novembra 2022, pod naslovom Mladen Dolar: Fantazma desnice je, da drugi uživajo, parazitirajo na naš račun. Obrazi so mesečna serija profilov in portretov sodobnikov Marka Crnkoviča.


Spodobnost in transgresivnost

Sam kot primer obscenosti serviram znameniti nastop (takrat že bivšega) Trumpovega svetovalca Steva Bannona na kongresu Nacionalne fronte v Lillu (ko se je preimenovala Nacionalni zbor):

“Naj vam kar govorijo, da ste rasisti. Naj vam kar govorijo, da ste ksenofobi. Naj vam kar govorijo, da ste nacionalisti. Nosite to kot odlikovanje.”

Dolar nadaljuje, da se pri tem postavlja pod vprašaj konsenz o spodobnosti. Recimo Trump v tej svoji ekscesnosti. Od začetka do konca je kršil osnovna pravila družbene spodobnosti. Nastopal...

“Z Dolarjem ne moreva in nočeva mimo predsedniških volitev - ampak o tem se težko pogovarjava, ker ni gledal soočenj. (Jaz mu kar malo zavidam.) Ker da za to nima živcev.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE