Revija

Mladen Dolar (1.): “Fantazma desnice je, da drugi uživajo na naš račun.”

6.11.2022 / 05:05 Komentiraj
Kot se za filozofa spodobi, ni na FB in TW. Mu je pa vse jasno o populizmih. To spremlja že 50 let. In ves ta nakopičeni gnev.

Opomba: Celoten tekst je bil prvotno objavljen v tiskani izdaji in ​na spletni strani Večera V Soboto v soboto, 5. novembra 2022, pod naslovom Mladen Dolar: Fantazma desnice je, da drugi uživajo, parazitirajo na naš račun. Obrazi so mesečna serija profilov in portretov sodobnikov Marka Crnkoviča.


Ker slika pove več kot tisoč besed, se zdi primerno Mladena Dolarja postaviti v časovni in politični kontekst tudi dobesedno vizualno. Pri tem pomaga fotomonografija Toneta Stojka Naša jeza je brezmejna, ki sta jo lani izdala Mladinska knjiga in Muzej novejše zgodovine.

Tako piše nekoč lasati in bradati mladi protestnik sam v predgovoru k tej neprecenljivi slikovni zgodovini slovenskih demonstracij:

“Yankee Go Home”

“Kot gimnazijec sem sicer zamudil prve demonstracije, ki jih je zabeležil Stojko, tiste v Študentskem naselju in proti okupaciji Češkoslovaške leta 1968. […] In ni vrag, da je od tistih mojih prvih demonstracij [proti vmešavanju ZDA v razmere v...

“Današnji svet je svet zapiranja. Kovid je samo še konkretiziral to idejo zapiranja.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE