Kolumne

Ljubica, pomanjšal sem Svet RTV

23.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Problem s Svetom je, da je nezavedno utelešenje nezadovoljstva javnosti z RTV. Toda neka palica z dvema koncema mora obstajati.

Nadaljevanje in konec teksta pod naslovom RTV ne rabi patronaže poslancev, politikov, svetnikov (22.7.2022).


Podpiram spremembo, da bi/bo DZ po novem imenoval samo dva svetnika — in še to »samo« strokovnjaka s področja vzgoje in izobraževanja (na predlog Odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino) in strokovnjaka s področja kulture in medijev (na predlog Odbora DZ za kulturo).

Poslanci so po prejšnjem zakonu imenovali ne več ne manj kot enaindvajset svetnikov — in to pet na predlog strank, zastopanih v DZ, šestnajst pa na predlog gledalcev in poslušalcev programov, univerz, fakultet, zvez, društev in drugih civilnodružbenih organizacij.

Depolitizacija? Prav.

Cilj predlagateljev novega zakona je depolitizacija RTV. Prav. To bi javnemu info servisu absolutno koristilo, vendar ni prepričljivih zagotovil, da je ta cilj mogoče doseči z zmanjšanjem pristojnosti poslancev. Njihov vpliv na Svet bo kakopak številčno manjši in ideološko oz. strankarsko manj...

»Cilj predlagateljev novega zakona je depolitizacija RTV. Prav. To bi javnemu info servisu absolutno koristilo, vendar ni prepričljivih zagotovil, da je ta cilj mogoče doseči z zmanjšanjem pristojnosti poslancev.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE