Kulumne
#desus #Erjavec
Konservativni kozolec Karl: Ker ga je škoda. Kot ponavadi. Že dolgih 15 let.
Logo 18.01.2020 / 00.15

In zakaj bi faceless novokomponirana političarka nadomestila starega političnega mačka, ki vedno pristane na vseh štirih?

»To so morda samo pobožne želje. Saj so ga žagali in zagali in nosili ven že prej, pa tudi sam se je nekajkrat grozeče hršil, da odhaja — pa se je vedno čudežno vrnil.« — [Fotografija: Robert Balen/Večer]

Karlu Erjavcu bi za narodov blagor hudobno privoščil, da ga po reci in piši desetletju in pol na čelu stranke DeSUS in predvsem po šestih mandatih (ne vseh dokončanih) na čelu treh različnih ministrstev v šestih različnih vladah (zapovrstjo) odnesejo s foteljem vred ali magari na pručki.
Naj ga odnese kdorkoli. Iz stranke, za katero mi je praktično vseeno, ali iz vlade, za katero mi je vseeno malo manj. Samo da gre. Če je res tako nenadomestljiv, kot si domišlja, bo šel z njim tudi DeSUS. Nihče ne bo pogrešal te stranke. Vsaj ne racionalno.
One down, many to go.
To so morda samo pobožne želje. Saj so ga žagali in zagali in nosili ven že prej, pa tudi sam se je nekajkrat grozeče hršil, da odhaja — pa se je vedno čudežno vrnil.

Morebitni untergang

Tega ne pišem zato, da bi še sam prispeval k Erjavčevemu morebitnemu in težko pričakovanemu untergangu. Kampanja proti Erjavcu je pred kongresom stranke že tako ali tako na vrhuncu in je žalibog zelo umazana — karkoli že si o njem mislimo.
Pregovorni teflonski Karl je vsekakor fenomen, nad katerim bi se politični analitiki in komentatorji in razni spletni modrijani morali zamisliti.
Ali se je že kdaj kdo od teh ta pametnih vprašal, kako je mogoče — oz. kaj je razlog —, da se je taisti politik, o katerem praktično vseh petnajst let nihče od njih (no, nas) ni znal, imel ali hotel o njem nič lepega povedati, ves ta čas uspešno sprehajal od volitev do volitev in od enega ministrskega položaja do drugega in pri tem veljal za resnega playerja na političnem parketu?

800 na mesec

Erjavčev problem po mojem ni v tem, da kot prefrigan politični maček vedno pristane na vseh štirih. Teflonski Karl ni toliko metafora za to, da se ga nič ne prime — noben greh, nobena napaka, tudi nobena zlonamernost, če že hočete —, temveč bolj dokaz, da je njegova volilna baza bolj kot katerakoli druga distancirana od naše zlate informacijsko-komentatorske industrije.
Za naše izdelke na temo Erjavca se ne zmenijo. In če se že slučajno zmenijo, jim ne verjamejo. Drznil bi si celo reči, da medijev v glavnem sploh ne spremljajo. Pa ne samo interneta. Pod pozdravnim »nagovorom predsednika« na spletni strani stranke DeSUS sem včeraj našel statistiko, da si je stran od leta 2014 ogledalo ne več ne manj kot 47.199 obiskovalcev. To je približno 800 na mesec, kar je zanemarljivo malo.
DeSUS obstaja v morda celo bolj resničnem, a nikakor ne neresničnem svetu, ki se ga mediji sploh ne zavedajo — kaj šele, da bi ga nagovarjali. Mediji lahko marsikoga povzdignejo in marsikoga sesujejo in s tem vplivajo na politično pokrajino. A ne Erjavca in ne na DeSUS. Medijska sporočila jih ne dosežejo ali grejo mimo tega dobrovoljno konservativnega kozolca. 

Porsche Macan S

A zdaj gre navidez bolj zares. Morda bo zdaj Erjavcu le odklenkalo. Pa ne zaradi šminkerske hčerke, ki jo desničarski mediji omalovažujejo kot zadnjo cipo, niti zaradi Porscheja Macana S, vrednega 55 do 70.000€ — brez popusta, ki da ga je važič dobil »[z velikim popustom](https://siol.net/novice/slovenija/karl-erjavec-pred-kongresom-na-dopust-s-prestiznim-avtomobilom-516578)«.
Naj samo spomnim na zadnjo kolumno Tereze Vuk o fovšiji: 

»Točno vem, Francka, […] da ma bratranec od njegove snahe avtosalon. In ubij me zdej, če mu ga ni dal napol zastonj. Barabe pokvarjene. Še hujši so k vsi uni v parlamentu!«

Samo povem: če že zamegljujejo registrsko številko njegovega domnevnega avta, potem naj Erjavca vsaj fotografirajo za volanom ali ko recimo daje kufer v prtljažnik, da bomo ja verjeli, da je res njegov. Ker te bedne fotke so lahko podtikujoč fake news.

Ker bi ga bilo škoda

Če je v zadnjem času res kaj zamočil, je to bila evakuacija vojakov iz Erbila. Šarec je bil zadnjič upravičeno jezen na Erjavca zaradi tistega nočnega mesidža, tako da je namesto njega v Odmevih kasirala nič hudega sluteča Tanja Starič.
Ampak Šarec je bil že večkrat jezen, pa zato še ni nikogar gnal iz vlade. Tudi Erjavca po mojem ne bo. Tudi če ga protikandidatka Pivčeva — sicer ena od teh faceless novokomponiranih političark — premaga.
Ker bi ga bilo škoda. Kot ponavadi. Že dolgih, dolgih petnajst let. 

NAROČI SE
#desus #Erjavec
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke