Kolumne

Če že hočejo, pa naj imajo: jaz sem za partizane.

13.1.2022 / 05:10 Komentiraj
Ta vlada bo za rekomunizacijo Slovenije storila več kot vse leve vlade skupaj — s strici iz ozadja vred od Murgel do Dražgoš.

Pred enajstimi leti sem v Sobotni prilogi Dela zvezi s proslavljanjem bitke pri Gettysburgu na Gorenjskem napisal naslednje:

“Proslavljanje dražgoške bitke je dandanes […] le še tabloidni politični futer. Dogodek je za zunanje opazovalce resda zreduciran na etnološko muzealijo tipa cerkljanske laufarije, vendar ima tudi opazne politične posledice.”

“Med temi je seveda najbolj neprijetna ta, da vzbuja vtis, kot da imamo poleg prave države še paradržavo političnih zombijev, ustanovljeno leta 1942 in utemeljeno na eksplicitnih, ekskluzivnih vrednotah partizanstva.”

Takrat je bila na oblasti Pahorjeva vlada, predsednik je bil Danilo I. (ki se tisto leto proslave sicer ni udeležil). Slavnostni govornik pa je bil kdo drug kot isti kot letos.

Paralele med letoma 2011 in 2022 torej obstajajo in ne obstajajo. V obeh primerih pa so zelo zanimive in zgovorne.

Kdaj sem se bolj sekiral?

Ker nisem skrival svojega cinizma ali vsaj čudenja do patetičnega, retrogradnega,...

”Kar zadeva Dražgoše, paralele med letoma 2011 in 2022 obstajajo in ne obstajajo. V obeh primerih pa so zelo zanimive in zgovorne.” — [Fotografija: Robert Balen/Večer]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE