Kulumne
#levica #kordiš #državni zbor
Bi raje nabavljali stuff pri dilerju Levice ali SAB?
Logo 03.10.2020 / 06.10

Politike delim na koalicijo tistih, ki se znajo obnašati in govoriti, in opozicijo posmehovalcev pameti in kulturi govora.

»Domnevam, da si japi Jernej Pavlič ne predstavlja, da bi na droge testirali Jožeta Horvata (NSi) ali Jožeta Tanka (SDS)?« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
  • Miha Kordiš (Levica) je Socialnim demokratom v Državnem zboru zabrusil, da »kolaborirajo« s »fašistoidno« vlado Janeza Janše, ker so kot (ne edina) opozicijska stranka glasovali za nek po njegovem koruptiven, po mojem pa čisto socialen in spodoben vladni predlog zakona.
  • Še bolj smešno pa je, da se je Jernej Pavlič (SAB, generalni sekretar) čutil dolžnega pripomniti, da bi bilo treba za poslance uvesti »obvezno testiranje na droge« — češ, kaj tako neverjetnega in neprištevnega trezen človek pod vplivom ničesar že ne bi bil mogel izustiti.

Militantni smrkavec

Poslanec Levice Miha Kordiš je imel skratka spet svoj dan. Dan sovražnega govora. Ali kakorkoli temu že rečemo. No, nesramnega govora. Tokrat je Socialnim demokratom zabrusil, da »kolaborirajo« s »fašistoidno« vlado Janeza Janše, ker so kot (ne edina) opozicijska stranka glasovali za nek po njegovem koruptiven, po mojem pa čisto socialen in spodoben vladni predlog zakona.
O tem militantnem smrkavcu po mojem nima smisla več izgubljati besed. Kordiš je postal karikatura psevdokomunističnega provokatorja. S Che Guevara majico je bil sprva še zabaven ali vsaj — no, v parlamentu —  originalen, z rdečo zvezdo na črni maski pa je samo še pasivno-agresivno komičen. Ker ne neha in ne neha.
Razen tega, da je freh, pa je Kordiš tudi premeten. Ker pozor: ni namreč rekel, da je vlada »fašistična«, ampak da je »fašistoidna«. Najbrž zato, da se lahko šlepa na semantiko pripone »-oidna«. Torej samo »podobna« fašistični. V vladi niso pravi »fašisti«, temveč ljudje, ki spominjajo na »fašiste«.

Etimologija

Razlika med pridevnikoma »fašističen« in »fašistoiden« je bistvena. Če bi se kdo spravil na Kordiša s tožbo, bi se poslanec lahko izgovarjal, da ni nič konkretno grdega rekel, ampak da ga vlada samo spominja na »fašiste«. Čeprav bi bilo že to far-fetched, bi to še vedno lahko prodal kot svojo »politično oceno« — kot je v DZ tudi povedal.
Podobna razlika je tudi med glagolom »kolaborirati« in izpeljanko »kolaboranti«. Kordiš je za SD rekel, da »kolaborirajo«, ti pa so oznako — s prvoprotestirajočim Hanom na čelu — razumeli in za nadaljno rabo interpretirali, kot da jim je rekel, da so »kolaboranti«.
Dejstvo je, da je premeteni Kordiš uporabil stilno, pejorativno nabit, metaforičen glagol, ki pa ni tako hud in žaljiv kot konkretnejša samostalniška oznaka »kolaborant«.
Etimološka zveza med Kordišovo izjavo (»kolaborirajo«) in Hanovim prevodom (»kolaboranti«) po eni strani priča o Kordiševi namerni, sugestibilni podmuklosti, po drugi pa o Hanovem tendencioznem nerazumevanju ali o politično solzavem razumevanju jezika.

Dobri dilerji

Ne vem, zakaj se generalni sekretar neke stranke sploh oglaša kot kak piarovec — no, tudi SAB je podprla inkriminirani zakon —, toda Jernej Pavlič se je Kordiša lotil popolnoma zgrešeno.
Pavličeva implikacija, da je bil Kordiš zadet, ko je rekel, da SD »kolaborirajo« s »fašistoidno« vlado, sledi priljubljenemu in znucanemu tviteraškemu občemu mestu, da na neko bizarno, noro, nerazumljivo izjavo odgovoriš z domnevo omamljenosti, češ: »na čem pa je ta človek«, »kaj si pa spil/vzel« ali (cinično) »jaz bi tudi imel tega dilerja«.

Koalicija česa in opozicija čému

Naj povzamem.
Junija reče Kordiš Počivalšku, da je »kriminalc«. Štiri mesece pozneje vladi očita, da je »fašistoidna«.
Februarja desničarji denuncirajo poslanca Levice, ker se jim zdi, da je oblečen v neprimerno majico.
Osem mesecev pozneje hoče poslanec kao iste politične opcije uvesti testiranje na droge za poslance, katerih mnenje jim magari upravičeno ni všeč.
Da ne bi posploševal, ne bom trdil, da so poslanci abnormalni. Ampak vseeno Državnega zbora ne ločim več na koalicijo in opozicijo. Vsaj ne na politično koalicijo in politično opozicijo.
Delim jih na koalicijo tistih, ki se še znajo normalno obnašati in govoriti, in opozicijo tistih, ki se posmehujejo zdravi pameti in kulturi govora. Neglede na strankarsko pripadnost in politična stališča.

NAROČI SE
#levica #kordiš #državni zbor
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke