Žveplani čevapčiči: Zakaj pa meso ni zaupanja vredna znamka?
Ugotovitev Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVH), da so v vzorcih čevapčičev in pleskavic, izdelanih v internih mesnicah nekaterih (manjših) trgovskih centrov, odkrili prisotnost nedovoljenega sulfita, je pokazala, kako lahko je nepazljivega potrošnika povleči za nos.
Odkriti dodatek sicer ni zelo škodljiv. Navsezadnje ga zaužijemo tudi v marsikaterem cenenem vinu. Lahko pa povzroči težave bolj občutljivim skupinam ljudi, če niso pozorni, kaj dajo v nakupovalno košarico in potem na vrtu ali terasi spečejo.
Spretni mesarji s sulfitom rešujejo težave s presežki mesa, ki jim ostanejo po akcijah »minus 30%«, s katerimi trgovci tekmujejo v disciplini privabljanja kupcev. Ugodne cene mesa so praviloma najučinkovitejši vzvod za obisk oglaševanega trgovca.
Transfuzija
Že dodobra utrujeno meso, ki bi ga zaradi pretečenega roka morali zavreči, živi naprej v mesnih pripravkih, ki jih — s prijaznim sloganom »pripravljeno v naši mesnici«...