Kolumne

Znanstveniki rabimo za svoje delo mir. Zato so Shodi za znanost pomembni.

1.5.2019 / 06:10 Komentiraj
Humanistično in družboslovno znanje je za vladajoče grožnja. Premalo denarja za znanost je recept, ki preverjeno deluje.

Pravkar pišem članek, v katerem analiziram položaj socialne in kulturne antropologije v postsocialističnih družbah. Ena od mojih tez je, da je pri spreminjanju najrazličnejših neantropologov v antropologe v postsocialističnih družbah med drugim na delu tudi boj za denar, raziskave, predavanja. Skratka, boj za delo.

Denarja za znanstveno delo v postsocialističnih družbah namreč ni dovolj. Zato je treba uporabiti vse možnosti, ki znanstvenikom v teh družbah omogočajo vsaj minimalno preživetje. Govoriti o dostojnem preživetju večine znanstvenikov v kontekstih postsocialističnih družb, ki so kolonije, sploh nima smisla. Slovenija v tem smislu ni nobena izjema.

Zato je pomembno, da imamo Shode za znanost. Javnost, ki vidi znanstvenike kot zblojene diplomirance, magistre in doktorje, v katere je družba po nepotrebnem vložila ogromno denarja, zdaj pa v družbi nimajo kaj početi, mora slišati, da

NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE