Revija

“Zlovenci prihajajo” na drugi strani Kolpe

27.8.2019 / 06:10 Komentiraj
Slovenski mediji — pa ne samo tabloidi — občudujoče o samozvanem vaškem stražarju v Beli krajini, hrvaški posmehljivo.

Nedavno sem v prispevku z naslovom Delova preživeta nedelja pri Štajerski vardi: med ljubitelji lepot planeta problematiziral tabloidni in nenavadno lahkotni žanr, v katerem je novinar opisal svojo izkušnjo izleta na Kozjansko, kjer je na vadbenem poligonu obiskal Andreja Šiška in njegovo paravojsko.

Pozneje je z mano polemiziral odgovorni urednik Dela Uroš Urbas in se mi med drugim zahvalil za reklamo, še pred tem pa sem prejel njegovo položnico za plačilo kazni. O tem več v tekstu Kazen iz hvaležnosti: kako me želijo na Delu utišati. Da so se problema vaških straž in paravojske pri časopisu lotevali preveč lahkotno, je kajpak zanikal.

Kontrastne primerjave

No, v omenjenem zapisu sem objavil tudi primerjavo med naslovnico hrvaškega dnevnika Jutarnji list in naslovnico Dela in se retorično vprašal, katera od obeh izkazuje višjo stopnjo skrbi do družbenega problema samoorganizacije državljanov.

Nista še minila dva tedna, ko že lahko objavim podobno kontrastno...

“Za razliko od 24 sata portretirajo Zidarja kot miroljubnega domoljuba, ki domnevno brez orožja — čeprav z napisom na hiši svari pred njegovo uporabo — in namesto nesposobne države brani rodno grudo pred ilegalnimi prebežniki.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE