Kolumne

Zlom družbe. Grozi nam opustošenje. Vsi smo afriški kmetje.

20.5.2020 / 06:05 Komentiraj
Nova ekonomska realnost. Nekonkurenčno ne pomeni nesmiselno. Ker je smiselno. Preživetveno nujno. Od podjetij do kulture.

»Sveta ne tare pomanjkanje dobrin in bogastva, obojega je preveč. Problematična sta le njihova porazdelitev in ustvarjanje delovnih mest za vse.« — dr. Jože Mencinger.


Kot država z najboljšo epidemiološko sliko v Evropi smo torej ukinili stanje epidemije. In se vrnili v normalo. Ob tem je jasno najmanj dvoje. Prvič: da pod vladavino Janše kaj drugega kot najboljša država v Evropi sploh ne moremo biti. Tako kot pod Trumpovo vladavino tudi ZDA ne morejo biti nič drugega kot najboljša država na svetu. Grandioznim potrebam vladarjev kaj drugega seveda ne bi ustrezalo.

In drugič: jasno je, da je vračanje v normalno nemogoče. Napoveduje namreč zlom družbe.

Oblaki retorike

Če se iz oblakov retorike vladajočih spustimo v družbeno prakso, moramo reči, da ukinjanje kriznega stanja v praksi pomeni ukinitev vrste bonitet, ki jih je zakonodaja v času krize zagotavljala gospodarstvu.

Sicer je res, da gre za garancije, od katerih večina — z izjemo tistih, ki so se...

»Treba je zamenjati logiko razmišljanja in delovanja. Logiko vračanja k stanju pred krizo. V smislu zaželenega stanja. V smislu kriterija. V smislu normalnosti.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE