Revija

Zgodovinski prvenec p. Cestnika o zgodnjem krščanstvu na poganskem Ptuju

13.12.2019 / 06:05 Komentiraj
Roman Sonce Petovione o treh protagonistih, ki jih kljub različnim veram druži pokončna drža v poznem Rimskem cesarstvu.

Celjska Mohorjeva družba je zelo aktivna tudi po končanem knjižnem sejmu, kjer je predstavila večino svojih letošnjih novitet in še tisto, kar je bilo natisnjeno prej. Že pred dvema mesecema je bila napovedana knjiga dr. Jožeta Možine Slovenski razkol. Zato je morda preveč v senci minila predstavitev pomembnega in zajetnega, čez 500 strani dolgega romana Sonce Petovione Branka Cestnika.

Sonce Petovione spremlja tri protagoniste, ki jih kljub različnemu verskemu prepričanju in odnosu do Rimskega cesarstva druži pokončna drža. Ta njim in njihovim družinam omogoča obstanek v državi, ki se spopada z notranje- in zunanjepolitičnimi pretresi.

Ti protagonisti so poganski stotnik, kleni Latinec, ki si po upokojitvi v Petovioni ustvari družinski dom; suženj, nubijski orjak, pripadnik egipčanskega Serapisovega kulta, ki dela v pohorskih kamnolomih; in novodošla grška trgovska družina iz Nikomedije, ki v mesto ob Dravi prva prinese krščanstvo.

Krščanstvo in...

»V ospredju romana ni samo zgodnji nastop krščanstva — ki bi lahko bilo sploh prvi primer nove vere na območju današnje Slovenije —, temveč tudi poganska duša rimskega mesta ob Dravi.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE