Revija

Zgodovinska resnica je zgodovina

16.6.2021 / 06:05 Komentiraj
Politična apropriacija preteklosti. Namesto da bi odstirali zamolčano, psevdozgodovinarji vzvratno projicirajo sedanjost.

“Tisti, ki nadzorujejo sedanjost, nadzorujejo preteklost. In tisti, ki nadzorujejo preteklosot, nadzorujejo prihodnost.” — George Orwell, 1984.


Prve dni junija je globalna mreža March for Science oz. Shod za znanost pozvala, da “moramo bolj kot kdajkoli prej staviti na dejstva”. Tokratni poziv je sicer povezan s pozivom na cepljenje. Toda posrečena besedna igra “Let’s get factsinated” priča, da ne gre samo za to. V resnici je to še eno svarilo pred nevarnostmi politične ali kakršnekoli druge relativizacije in banalizacije znanja.

V okviru Shoda smo poleg zagovora znanosti opozorili tudi na nevarnosti antiintelektualizma. Zavzeli smo se za razum namesto diskreditacije argumentov in dejstev — in za več denarja za znanost. 

Še posebej je to potrebno, ko gre za zgodovino in njeno vlogo pri razumevanju dogajanja v preteklosti. Govorim o zgodovinopisju, ki pred konkretno interpretacijo preteklosti pojasni, na kakšne načine se loteva zgodovine.

Tipi in žarišča...

Nekdanji ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman (1883–1959). V škofa je bil posvečen leta 1930, ko je nasledil škofa Jegliča. Bil je antikomunist in nasprotnik OF. Maja 1945 je zapustil Slovenijo in pozneje emigriral v ZDA. Vojaško sodišče ga je leta 1946 v odsotnosti obsodilo na 18 let zapora. Umrl je v Clevelandu. Državno tožilstvo je leta 1995 sprožilo zahtevo za obnovo procesa. Vrhovno sodišče je leta 2007 sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Leta 2009 je bil kazenski postopek proti škofu Rožmanu ustavljen. Leta 2013 so njegove posmrtne ostanke prenesli v ljubljansko stolnico.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE