Kolumne

Žganci, zelje, šunka in potica: Bon appétit, Ana Roš!

19.5.2020 / 06:10 Komentiraj
Ker haute cuisine ni basic hrana, ki bi pod krinko solidarnosti in gostoljubja ohranjala domačijska gospostvena razmerja.

Chefinja Ana Roš iz Hiše Franko je z jezno objavo na Instagramu — da ima poln kufer tega »neverending prisona« in da vlada »ne komunicira s hospitality businessom« in »ne daje informacij, datumov, načrtov« — dregnila v osje gnezdo in nehote povedala še bistveno več, kot je nameravala. Seveda po zaslugi svojih oponentov.

Predvsem pa je povedala bistveno več, kot so desničarji — in še marsikdo — sposobni razumeti.

Problem je bil prvotno in navidez v tem, da je svojo jezo Ana Roš že v prvem stavku asocirala z italijansko antifašistično pesmijo Bandiera rossa. To ni bila pametna poteza. Odkar je Alenka Bratušek leta 2014 na proslavi za dan Osvobodilne fronte v Stožicah singalongala na live verzijo v izvedbi

»Fuj, kaviar! Pri nas pač prisegamo na žgance, zelje, močnik. Ali če že jemo kaj boljšega, potem klobase, šunko in potico.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE