Kulumne
#EU #Evropska komisija #fajon #migranti
Že spet ksenofobija? Tanja Fajon še ni vzela te lekcije.
Logo 13.09.2019 / 18.22

Nehajte že enkrat s temi zloveščimi floskulami kot s čarobnimi česnovimi palčkami za odvračanje desničarskih vampirjev!

»V zvezi z uvedbo tega resorja se mi zdi edino relevantno vprašanje, ali je formalizacija skrbi za evropski način življenja znotraj EK res prava metoda.«

Ups, she did it again!
Tako kot je Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D, SD) letos januarja zaželela pravoslavnim »srećan Božič« in dva tedna prej katolikom in »številnim prijateljem« samo »mirne, tople praznike«, tako se je zdaj spet dala po nemarnem v zobe z izjavo, da je v okviru nove sestave in mandata Evropske komisije predvideni resor za — khm! — zaščito evropskega načina življenja odraz »skrajno desne« retorike in da to »krepi ksenofobijo«.
Tanja Fajon očitno ni vzela resno lekcije, ki sem ji jo takrat dal.
Pustimo ob strani dejstvo, da jo desničarski mediji zdaj zmerjajo, češ, »zagovornica migrantov Fajonova proti ohranjanju tradicionalnih evropskih vrednot«. To je samo kolateralna škoda — ni pa pri vsem skupaj nepomembno.

Pa kaj se je levičarjem totalno utrgalo?

Ni dobro, da Tanja Fajon s takimi pretiranimi, celo ekstremnimi izjavami sama daje prav tistim drugim ekstremistom — in za nameček še nas normalne sili, da s stisnjenimi zobmi dajemo prav desničarjem kot SDS in Nova24TV in podobnim.
To tudi ni dobro za migrante same in za spopadanje z migrantsko krizo. Niti za Evropo in EU (EK), niti za evropski način življenja, niti za demokracijo, niti za vsesplošni Zeitgeist.
Tanja Fajon ga je krepko polomila.
Pa kaj se je levičarjem totalno utrgalo s to ksenofobijo ali kaj?! Osemindvajset intelektualcev v javnem pismu to očita predsedniku Pahorju, ker nasprotuje članstvu Turčije in Ukrajine v EU, Fajonova pa Ursuli von der Leyen, ker si je zamislila resor za evropski način življenja?!

Dovolj vas imam!

Dovolj teh neumnosti! Dovolj vas imam! Nehajte mahati s temi ponarodelimi, zloveščimi, obrabljenimi, standardiziranimi, toda popolnoma izpraznjenimi besedami kot s čarobnimi česnovimi palčkami za preganjanje desničarskih vampirjev!
Kot sem napisal v jutrišnji kolumni v Večeru v zvezi s tem famoznim pismom Pahorju:
»Ksenofobija je močna beseda, zato bi vsem priporočal, da jo uporabljajo po zdravi pameti. V izogib nesporazumom (in osmešenju) naj se zanašajo na njen preverjeni, etimološki pomen: sovraštvo do tujcev.«
Kdor trdi, da je zaščita evropskega načina življenja znak ksenofobije, ta ni pri zdravi pameti. Še več! Kdor to trdi in pri tem tudi živi evropski lifestyle, je intelektualno neprišteven. Pa tudi etično nekompetenten, da bi zagovarjal človeški odnos pripadnikov večinske, dominantne civilizacije, religije, kulture do prišlekov — gostov ali nepovabljenih — iz neke druge civilizacije, religije, kulture.

Kakšen beden stil!

V zvezi z uvedbo tega resorja se mi zdi edino relevantno vprašanje, ali je formalizacija skrbi za evropski način življenja znotraj EK res prava metoda.
Aja, pa še to: zakaj EK v uradnih dokumentih vztraja pri semantično povsem nepotrebni besedi »naš«? Uradni naziv resorja je »zaščita našega evropskega načina življenja« (v angleščini »Protecting our European Way of Life«). Halo? Katerega pa, če ne našega? Ali je evropski način življenja še od koga drugega razen od nas Evropejcev?
Ali pa hoče Margaritis Schinas, bivši piarovec EK, ki bo zdaj za to skrbel, z emfatičnim, a redundantnim poudarjanjem svojilnega pridevnika patetično napumpati to velecenjeno vrednoto?
Grozno. Kakšen beden stil! Kot da si je uradni naziv resorja izmislil kak funkcionalno nepismen Slovenec, potem pa so ga prevedli v druge jezike!

Je sploh kdo naredil domačo nalogo?

No, iz priloženega je razvidno, da se bosta predsednica elekta in kandidat za komisarja za evropski način življenja trudila predvsem za naslednje:

  • za uveljavljanje pravic in vrednot;
  • za načela pravne države;
  • za celovit evropski mehanizem za pravno državo;
  • za močne meje;
  • za nov začetek na področju migracij;
  • za okrepljeno Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo;
  • za skupni evropski azilni sistem;
  • za vrnitev k popolnoma delujočemu schengenskemu območju prostega gibanja.

Iz te politične prezentacijske latovščine mi ni jasno, zakaj se Tanja Fajon nad tem resorjem sploh usaja. Kaj šele, da bi si drznil sklepati, da ima Evropska komisija kakršnekoli ksenofobne namene.

Marakeš 2.0

Če prav razumem, se bo Schinas (med drugim) bavil z reševanjem problema migracij — migracij nasploh, kot tudi ilegalnih, očitno tudi s humanitarnega stališča. Kot da EK pripravlja svoj odgovor na tako imenovani Marakeš, kot ga namerava implmentirati OZN.
S čim še se bo dejansko ukvarjal ta komisariat, bomo videli pozneje. Vendar zankrat nikjer ne vidim nič o tem, da je treba muslimanom prepovedati vstop ali njihove otroke vreči iz razredov z razpelom. Niti tega, da je treba začeti subvencionirati tirolske jodlarje, škotske golfiste, slovenske planšarje ali nordijske vikinge.
Če bi se že kdo smel upravičeno — ali vsaj predvidljivo — zgražati nad tem resorjem, bi se lahko desničarji. Ne pa ena Tanja Fajon!
Ampak kaj hočemo, tako pač je. Očitno nihče več ne dela domače naloge in potem pač godrnjajo kar tja v en dan. Najbrž je tudi to ta »naš« evropski način žvljenja …

NAROČI SE
#EU #Evropska komisija #fajon #migranti
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke