Kolumne

Zdrava pamet in debel krompir. Strahovi, grešni kozli in sovražniki.

30.4.2020 / 06:05 Komentiraj
Z vidika populizma je pravzaprav vseeno, koga ne maramo. Pomembno je samo to, da ga ne maramo dovolj slepo in temeljito.

Ko je izbruhnil covid-19, so nekateri začeli napovedovati, da bo virus ponovno vzpostavil spoštovanje do znanosti, racionalnosti in stroke in nasploh odplaknil šarlatane in mešetarje neumnosti in laži na vseh področjih, od antivakserjev do zanikovalcev podnebnih sprememb in seveda populistov. Luč na koncu tunela.

Populisti so zanimiv primer. Kot vse druge jih je kriza zasačila s spuščenimi hlačami — čeprav tega, za razliko od večine drugih, nikoli ne bodo priznali. Poleg tega so se znašli in v krizi začutili priložnost. Ne govorim o nepoboljšljivem optimizmu, ampak o nameri, da se na lokomotivi, ki leti s tirov, še hitreje pritisneš na plin. Pandemija je pomembno vplivala na vse štiri stebre populistične paradigme: na strah, na sovražnike, na krivce in na nerazumnost.

Imunski sistem demokracije

Glede strahu gre virus populistom zelo na roke. Prestrašeni smo vsi, neglede na civilizacijski svetovni nazor in politično prepričanje. Ni presenečenje, da so med...

»Koncept zdrave kmečke pameti je do vrhunca pripeljal kdo drug kot Trump, ko je omenil, da bi lahko pomagalo vbrizgavanje belila in razkužila v telo. Če razkuži klopce v parku, zakaj ne bi tudi pljuč?«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE