Kolumne

Zavarujmo slovensko demokracijo pred slovensko parlamentarno demokracijo

18.2.2021 / 06:10 Komentiraj
V Sloveniji bi morala obstajati možnost odpoklica poslancev sredi mandata. Čeprav tega nikjer drugje na svetu ne poznajo.

Lep popoldan na Havajih. Z Robom se voziva čez otok Oahu iz Honoluluja v Kailuo in se pogovarjava o sistemu parlamentarne demokracije. Rob je velik zagovornik parlamentarne demokracije. Jaz pa velik skeptik. Rob je prepričan, da je sistem parlamentarne demokracije isto kot Demokracija. In Svoboda. Oboje z veliko začetnico.

Rob težko prenaša mojo skepso v zvezi z zahodnim parlamentarnim sistemom. Meni pa se njegovo enačenje parlamentarne demokracije s Svobodo in Demokracijo zdi neprofesionalno za profesorja kulturne antropologije. Še posebej za kritično orientiranega profesorja kulturne antropologije. In še tem bolj za levo usmerjenega.

Rob je v pogovoru zastavil tisto vprašanje, ki je bilo morda gnezdišče najinih poznejših, sicer povsem nadziranih razhajanj:

“Pa kaj imaš ti proti zahodni demokraciji?”

Odgovorila sem:

“Ker parlamentarna demokracija nima vgrajenih varovalk zoper zlorabe sistema.
“Poslanci Desusa in SMCja so v ponedeljek naredili to, kar bi naredila večina Slovencev. Čeprav šest neveljavnih glasovnic dokazuje, da so nekateri čutili moralno stisko.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE