Kolumne

Zakaj sem se v gimnaziji vpisal v obrambni in marksistični krožek

17.3.2021 / 06:05 Komentiraj
Kdor ne pozna drugega kot argument moči in oblasti — še posebej v odnosu do mladih —, bo prej ko slej osramočeno zrl v tla.

Upam, da mi ne boste zamerili, da tokrat pišem o sebi in o davnih časih, ko sem bil tudi sam dijak. Tega ne počnem zato, ker bi bile moje izkušnje nekaj izrednega in posebnega, ampak ker v mnogočem odslikavajo duha časa in stvari, ki so jih doživljali in počeli mnogi mladi v zadnjih letih bivšega režima. Bivša skupna država in njen družbenopolitični sistem sta takrat še životarila, a že začenjala veneti in dobivati vonj zelenjave, ki je že predolgo v hladilniku.

V dijaških časih sem počel kar nekaj zabavnih stvari. Bežno sem sodeloval tako v obrambnem kot v marksističnem krožku. Motiv je bil brechtovski: krožek je orožje, včlani se.

K vpisu v obrambni krožek me je napeljalo zabavanje prijateljev nad novim profesorjem predmeta Temelji splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite. Ta je, frišno diplomiran, prispel na Šubičevo gimnazijo s FDV in promptno ustanovil krožek. Redne ure so mu bile verjetno premalo za modrosti, ki jih je

“Kdor misli, da pouk obrambe ne more biti zabaven, še nikoli ni poslušal, kako se po dolenjsko puška M48 ‘perštima za rastaut’.”
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE