Revija

Zakaj se je sesul čilski neoliberalni model

2.11.2019 / 06:05 Komentiraj
Neoliberalne reforme v Čilu je omogočil Pinochetov diktatorski režim. Nobena demokracija ne prenese takega eksperimenta.

Povod za množične demonstracije v Čilu je podobno banalen — dvig cen goriva, korupcija itd. — kot pri francoskih Rumenih jopičih ali za proteste v Boliviji, Ekvadorju, Kolumbiji in drugje. Imajo pa tudi identičen razlog: gre za povečano družbeno nezadovoljstvo zaradi vedno večje neenakosti.

Čile v tem še posebej izstopa. Dolgo je veljal za najbolj razvito in uspešno državo v Latinski Ameriki, kar so neoliberalci pripisovali čilskim protržnim reformam in politikam.

Čile je bil učbeniški primerek privatizacije vsega. Tudi šolstva, zdravstva in pokojninskih skladov, fleksibilizacije trga dela, deregulacije in liberalizacije gospodarstva. Mednarodne organizacije so čilski eksperiment navajale kot zgled najboljših praks. Privatizirajte vse, dopustite svobodno

Čilski predsednik Salvador Allende med svojim zadnjim govorom 11. septembra 1973, že po državnem udaru, ko je hunta generala Pinocheta s podporo ZDA prevzela oblast. Nekaj ur pozneje je storil samomor s kalašnikovko, ki mu jo je podaril Fidel Castro.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE