Kulumne
#Janša #vlada
Zakaj postreljati toliko metkov, še preden ministrska ekipa zapriseže?
Logo 10.03.2020 / 23.00

Najboljša stvar na seznamu kandidatov je to, da na njem ni Žana Mahniča. To mi vliva nekaj zaupanja, da šef ve, kaj dela.

“Tanja Gobec je normalnejša od drugih voditeljic — pa vendar tudi ona zna povabiti v oddajo dva gosta, od katerih bi se človek z enim prav rad strinjal, pa se ne more, z drugim pa se mora strinjati, čeprav se noče.”

Zakaj je Tanja Gobec to nedeljo zvečer v svojo oddajo Politično iz naftalina potegnila prav Viko Potočnik? Njenega nastopa si ne znam razlagati drugače kot s konceptom reklame za Biljardno hišo: na plakatu figurira Jonas Žnidaršič — ker je bil pred tridesetimi leti pač glavni frajer za biljard. Ker imidž z dolgim rokom trajanja.
Seveda pa je vsakemu kmetu jasno, da Vika ni bila povabljena zato, ker bi leta 2022 nameravala kandidirati za predsednico Republike.
No, v tem soočenju med Viko Potočnik, nekdanjo poslanko LDS (1992–96) in ljubljansko županjo (1998–2002), ter Žigo Turkom, ministrom v dveh Janševih vladah (brez listnice, 2007–8, in MIZKŠ, 2012–13), je šlo za ocenjevanje seznama kandidatov, ki ga je predlagal mandatar.
Zakaj ravno onadva? Ali se na TVS ne morejo pogovarjati drugače kot tako, da povabijo enega zelo za in enega (eno) zelo proti, da že tako ali tako konfliktna tema ja postane še bolj konfliktna?

Zakaj toliko metkov

Bom drugače formuliral, bolj konkretno in obenem bolj posplošeno.
Tanja Gobec je normalnejša od drugih voditeljic — pa vendar tudi ona zna povabiti v oddajo dva gosta, od katerih bi se človek z enim prav rad strinjal, pa se ne more, z drugim pa se mora strinjati, čeprav se noče.

Heirs apparents

Najboljša stvar na Janševem seznamu kandidatov je ta, da na njem ni Žana Mahniča. To mi vliva nekaj zaupanja, da šef ve, kaj dela. Ta malega bo imel še nekaj let za backup — recimo ti dve leti zdaj plus še štiri v naslednjem mandatu —, da se prekali in zmedí. Domnevam, da bo Janšev heir apparent zdaj prevzel te njegove dirty jobe na Twitterju in v medijskih bojih, potem pa ga bo okrog leta 2030, ko bosta stara plus-minus 40 oz. 70-plus let, končno nasledil.
Če je tako, se mi za Mahničevo odstotnost zdi kar znosna cena, da bo obrambni minister Matej Tonin. Meni osebno se zdi za to funkcijo preveč zelen — čeprav seveda ne tako zelen kot Anže Logar za zunanjega ministra.

NAROČI SE
#Janša #vlada
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke