Kolumne

Zakaj je Graz prehitel Maribor

29.6.2019 / 06:10 Komentiraj
Kultura je v Evropi danes za turizem bistvena. To bi morali razumeti vsi, ki vodijo mesto in ki se ukvarjajo s turizmom.

Poletje je čas prostega časa. Preživljamo ga ne samo v hribih in na morju, ampak tudi na festivalih. Spominjam se otroštva, ko so pravili, da ni Splita brez Splita — oz. Splitskega festivala. Festivala piva in cvetja v Laškem ne poznam od blizu, čeprav ima več kot polstoletno tradicijo. Potem je tu seveda Festival Ljubljana, pa ljubljanski Jazz festival, pa Mariborski Lent, pa Dnevi poezije in vina … Kakorkoli, skorajda bi lahko rekli, da imajo v vsaki slovenski vasi poletni festival. 

V evropskem okolju, kjer kot zanimive destinacije niso v ospredju prestolnice, temveč manjša mesta, je vse leto — poletje seveda najbolj — zaznamovano s kulturnimi, športnimi, kulinaričnimi, pivskimi … festivali.

Specializirani festivali kot Exit v Novem sadu ali Salzburške slavnostne igre ponujajo glasbeno izkušnjo določene zvrsti za določeno publiko. Festivali kot mariborski Lent pa se večinoma obračajo na širšo, splošno javnost, deloma tudi na specifične

Melina Mercouri (1920–1994) je kot tedanja grška ministrica za kulturo leta 1985 skupaj s tedanji francoskim ministrm za kulturo Jackom Langom dala pobudo za ustanovitev Evropske prestolnice kulture.Nationaal Archief
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE