Kolumne

Zakaj Dnevnik Ane Frank ni več obvezno čtivo slovenskih osnovnošolcev?

18.2.2021 / 06:05 Komentiraj
Brez zgodovinskega spomina in razumevanja zgodovine ni obrambe pred nacionalističnimi miti in populističnimi manipulacijami.

Novembra leta 2018 sem bil povabljen na posvet z naslovom Kaj potrebujemo za resnično demokracijo?, ki sta ga v Bruslju skupaj organizirali Mednarodna odvetniška zbornica in poslanska skupina Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu.

Prvi povabljenec med enakimi je bil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, poleg njega pa nas je bila še slaba deseterica bolj ali manj pomembnih govorcev, z mano na bolj na repu. In ker se seveda nihče ni držal dodeljenega časa, sem prišel na vrsto v tistem zoprnem trenutku, ko je pol dvorane že brskalo po telefonih, prvi so že zapuščali dvorano, Timmermansovi spremljevalci pa so se frenetično tolkli po zapestnih urah, da bi šefa opozorili na to, da je čas za odhod.

Ko je predsedujoči že skoraj zaključil, je na koncu mize v zadnjem hipu opazil še mene in dejal: “No, imamo pa še gospoda Grudna iz Strasbourga. Boste še vi povedali, a ne, ampak na kratko, če se da, minutka ali dve.”

Ni mi preostalo drugega, kot da...

Voščena lutka Ane Frank v Madame Tussauds na Dunaju. — [Fotografija: EPA]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE