Revija

Zakaj avtokracije privlačijo ekonomske libertarce in neoliberalce

5.5.2020 / 06:10 Komentiraj
Ker je diktatura videti učinkovitejša od demokracije. Ker je »svobodna izbira« nad tem, kar bi ljudje izbrali na volitvah.

Pred štirimi leti sem napisal tekst Fatalna ljubezen ekonomistov do diktatorjev. Seveda je še vedno aktualen. Dodajam samo kratek komentar.

Korona kriza je pokazala dvoje. Prvič, da so bile bolj avtokratske države in države, ki so se odločile za bolj drastične ukrepe, načeloma in na prvi pogled učinkovite v boju proti pandemiji. Kar vzbuja naklonjenost do bolj neliberalnih načinov vladanja.

In drugič, avtokracije s fašističnimi nagnjenji kot luč vešče privlačijo libertarce in libertarne ekonomiste. Samo poglejte si recimo ključne ekonomiste — če odštejemo mrčes, ki gre na vsako oblastno luč —, ki so se po polomu v obdobju 2005–08) odločili ponovno sodelovati z Janševim režimom leta 2012 in 2020.

Gre za preferiranje učinkovitosti diktature nad manjšo učinkovitostjo formalne demokracije. Gre za preferiranje triumfa trga in »svobodne ekonomske izbire« nad tem, da ljudje te svobode na svobodnih volitvah ne želijo

General Augusto Pinochet (1915–2006), ki je 11. septembra 1973 z vojaškim udarom strmoglavil predsednika Salvadora Allendeja.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE