Kolumne

Zadnji teden pred volitvami: prva, druga, tretja liga

19.4.2022 / 06:10 Komentiraj
Kampanja ni tako razburljiva, kot je obetalo napeto, histerično vzdušje. A tekma za zmago, obstanek, uvrstitev je še odprta.

Tik pred finalom volitev 2022, ko je za nagovarjanje volivcev samo še manj kot teden dni, ostaja tekma za vrh in za obstanek — torej za uvrstitev onstran parlamentarnega praga — razmeroma odprto. Politični prostor se je razdelil v tri lige: v bitki za zmago sta Robert Golob in Janez Janša, pri čemer je Gibanje Svoboda prevzelo iniciativo, se utrdilo na vodilni poziciji in se je po nekaterih raziskavah začelo celo nekoliko oddaljevati od SDS.

Na varni strani radarja so Levica in Socialni demokrati, blizu temu je tudi Toninova Nova Slovenija. Ključna za prihodnja razmerja moči in oblikovanje vladne koalicije bo uvrstitev tistih, ki bodo zmogli čez štiri volilne odstotke. Glavni akterji tukaj so Lista Marjana Šarca, Povežimo Slovenijo in Stranka Alenke Bratušek. Ne daleč stran je po raziskavah Ninamedie tudi Resni.ca, odpisana pa ni niti Jelinčičeva SNS.

Negativni trendi SDS

Odgovor na negativne trende SDS, ki so se nakazovali v tretjem tednu kampanje, je bil vstop...

”Janševa intervencija v kampanjo je bila bolj namenjena sanaciji slabih nastopov Romane Tomc in Aleša Hojsa kot neposrednemu napadu na Goloba.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE