Kolumne

Začetek študijskega leta. Malo za status, malo zares.

4.10.2019 / 06:10 Komentiraj
Veliko tujih študentov govori o študentskem življenju nasploh in o kvaliteti bivanja v Mariboru samo v superlativih.

September je bil zaznamovan z back to school evforijo, oktober pa s študentsko. Vsako leto se v začetku oktobra skoraj tresejo zidovi fakultet. V natrpanih predavalnicah komaj dihamo, v avlah se razlega smeh. Kakšna razlika v primerjavi s poletnim s poletnim zatišjem, ko prazni hodniki samevajo, ker se študentje učijo za izpite in le redki trkajo na vrata profesorjev.

No, ta množica študentov že ob koncu oktobra usahne in je v nobenem drugem mesecu ni. Do konca semestra so predavalnice že precej bolj prazne.

Skoraj 76.000 vpisanih na visokošolski študij je kar precejšnja množica. Kar lep delež prebivalstva. Številka je deloma fiktivna, ker je med njimi tudi precej takih, ki samo ohranjajo status do 26. leta. Pa vendar je še več »pravih« študentov, ki želijo študij tudi končati.

Sanjska služba?

Zanimivo je 1. oktobra opazovati bruce, ko vstopajo na novo pot. Večinoma so nasmejani, radoživi in vedoželjni, pa tudi rahlo

Prazna predavalnica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) na Univerzi v Mariboru, 8. januarja 2016. — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE