Kulumne
#NUK2 #NUK
Za narodov blagor: NUK 2 (in Drama pa še kaj) namesto boxerjev
Logo 20.06.2022 / 06.10

Kadar se jim zdi kaj nemogoče, politiki radi uporabijo frazo, da to "ni politične volje". Kaj to pomeni v normalnem jeziku?

"Mislim, da je nova NUK slovenska sramota. Živimo v državi, ki ne da nima za uresničitev dolgo odlašanega maslenega projekta, ampak za to preprosto ne dá. Živimo v državi, ki ni siromašna — je pa zato siromašna na duhu.« — [

Urednik revije Outsider in direktor Zavoda za oblikovanje prostora Matevž Granda se v kolumni v Delu sprašuje: "Kaj naj zgradi nova vlada". Poleg obnove Plečnikovega stadiona za Bežigradom in obnove ljubljanske Drame se osredotoča na tako imenovani NUK 2, rekorderja med večnimi nerealiziranimi projekti. Na novo Narodno in univerzitetno knjižnico, ki jo država "gradi" — beri: fantazira, planira, projektira, razpisuje vsake toliko arhitekturne natečaje, žirira, si premišljuje, sprejema nekakšne zakone, napoveduje, odlaga, se priduša, da zdaj pa končno res itd. itd. — že vsaj 35 let. Od leta 1987.

Prosti prevod

Kadar se jim zdi kaj nemogoče uresničiti, slovenski politiki radi uporabljajo frazo, da za to in to "ni politične volje". V prostem prevodu v normalen jezik to pomeni, da se ne morejo sporazumeti, ker bi za neko odločitev morali skleniti preveč kompromisov. Vse to velja tudi za primere, ko gre za sredstva. Ker denarja nikoli ni dovolj. Ne za vse, kar se nam za narodov blagor zahoče. Narodov blagor pa je lahko marsikaj. Od zdravstva do vojske, od šolstva do znanosti, od kulture do infrastrukture … — pa še kaka domnevna zapravljivost bi se našla.

Da za nekaj "ni politične volje", v bistvu pomeni, da tisti, ki odločajo, tega nočejo uresničiti. Ne da ne morejo, ampak nočejo. Čeprav je nekaj "must-have" — kot se reče nujnemu ravnanju ali vlaganju v menedžerskem žargonu —, se sprijaznijo s tem, da je samo "nice-to-have". Lepo bi bilo, če bi si lahko privoščili, ampak žal nočemo. Ker "ni politične volje".

Šest novih knjižnic

Pri nas pa je potem še ta problem, da državljani praviloma vedo — ali mislijo, da vedo — bolje od politikov, za kaj konkretno bi javna sredstva morali porabiti. Pri tem je seveda veliko prostora za državljansko in tudi politično demagogijo. Mnogi dejansko prikrajšani ali samo sitni državljani primerjajo neprimerljivo in pravijo: imamo in damo na stotine milijonov za nakup neke vojaške neumnosti, nimamo in ne damo pa recimo za šolska kosila ali za nego in varstvo starostnikov. Pogosto pa jim pritegnejo tudi populistični politiki, ki sicer še predobro vedo, da je državni proračun orjaški žakelj, sestavljen iz cele množice manjših — in da nobeden od njih ne stoji pokonci, če ni (dovolj) poln.

Res pa je, seveda, da je porazdelitev sredstev v manjše žaklje stvar "politične volje", ki je pač pregovorno in izgovorno ni. Pa bi lahko bila. Petdeset milijonov evrov, kolikor bi jih rabili za izgradnjo NUK 2, je manj kot pol procenta izdatkov slovenskega proračuna za leto 2023. Ali drugače: za ceno teh vozil, ki jih bosta Šarec in Črnčec vsak čas stornirala, bi zgradili šest narodnih in univerzitetnih knjižnic.

Topovi in maslo

Zveni demagoško? Morda. Vsekakor. Ampak nekaj je na tem. Topovi ali maslo je metaforična poenostavitev dileme, ki so si jo izmislili ameriški mediji med 1. svetovno vojno in izvira iz omejene količine nitratov. Nitrati se uporabljajo za proizvodnjo eksploziva oz. streliva, pa tudi za proizvodnjo gnojil. Preden so ZDA leta 1917 vstopile v vojno, so morale poskrbeti za lastno produkcijo nitratov "za strelivo v vojni in za gnojilo v miru" — kot se je izrazil takratni predsednik Woodrow Wilson —, ki so jih ZDA dotlej uvažale iz nevtralne Mehike.

Slikovita, četudi tendenciozna primerjava se je prijela. Leta 1936 je Goebbels rekel: "Brez masla lahko preživimo, toda pri vsej naši naklonjenosti miru ne moremo brez orožja. Strelja se s puškami, ne z maslom." Istega leta je Goering dodal: "Z orožjem smo močni, od masla pa se lahko samo zredimo."

Kar zadeva znamenite citate, je štirideset pozneje na to temo svoje dodala še Margaret Thatcher: "Za Sovjete je orožje pomembnejše od masla, za nas pa je skoraj vse drugo pomembnejše od orožja."

Sramota

Mislim, da je novi NUK slovenska sramota. Živimo v državi, ki ne da nima za uresničitev dolgo odlašanega maslenega projekta, ampak za to preprosto ne dá. Živimo v državi, ki ni siromašna — je pa zato siromašna na duhu. Ker kot na koncu piše Granda: "Si Nuk 2 sploh zaslužimo? Obstaja še bolj zastrašujoče vprašanje: si ga sploh želimo? Dlje ko bomo odlašali z gradnjo, manj bo tistih, ki bi ga še potrebovali."

NAROČI SE
#NUK2 #NUK
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke