Kolumne

Za narodov blagor: NUK 2 (in Drama pa še kaj) namesto boxerjev

20.6.2022 / 06:10 Komentiraj
Kadar se jim zdi kaj nemogoče, politiki radi uporabijo frazo, da to "ni politične volje". Kaj to pomeni v normalnem jeziku?

Imam idejo: bajnih 350 milijonov, ki jih bosta Šarec in Črnčec prišparala s stornacijo naročila teh kdovekolikokolesnikov za SV, naj nova vlada urgentno zapravi za izgradnjo nove Narodne in univerzitetne knjižnice ter za obnovo in dograditev ljubljanske Drame. Pa še bo kaj ostalo. (Veliko, zelo veliko.)

Urednik revije Outsider in direktor Zavoda za oblikovanje prostora Matevž Granda se v kolumni v Delu sprašuje: "Kaj naj zgradi nova vlada". Poleg obnove Plečnikovega stadiona za Bežigradom in obnove ljubljanske Drame se osredotoča na tako imenovani NUK 2, rekorderja med večnimi nerealiziranimi projekti. Na novo Narodno in univerzitetno knjižnico, ki jo država "gradi" — beri: fantazira, planira, projektira, razpisuje vsake toliko arhitekturne natečaje, žirira, si premišljuje, sprejema nekakšne zakone, napoveduje, odlaga, se priduša, da zdaj pa končno res itd. itd. — že vsaj 35 let. Od leta 1987.

Prosti prevod

Kadar se jim zdi kaj nemogoče uresničiti,...

”Mislim, da je nova NUK slovenska sramota. Živimo v državi, ki ne da nima za uresničitev dolgo odlašanega maslenega projekta, ampak za to preprosto ne dá. Živimo v državi, ki ni siromašna — je pa zato siromašna na duhu.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE