Kolumne

Za jezik gre, ne za otroke: Al’ prav se piše božič ali Božič

28.12.2020 / 06:10 Komentiraj
Božič z veliko začetnico? Hmm, zakaj pa ne. Vera je morda res opij za ljudstvo, a božič z malo je potemtakem stvar hašiša.

Aleš Primc je dal razočarani hčerki deset evrov za v šparovček, da bi jo potolažil, ker je v testu pri slovenščini dobila točko manj — po njegovem po krivici —, ker je božič napisala z veliko začetnico. Ker prav se kao piše božič in ne Božič.

Ali obratno. Whatever.

Breaking news iz pedagoških logov je Primc potem obelodanil na Twitterju. Veroučno slovenistični šnelkurs se mu je očitno obnesel. Hčerka je baje rekla, da bo Božič odslej vedno pisala z veliko, foter sam pa je začel dokazovati, da avtorji učbenika oz. delovnega zvezka za slovenščino z učiteljico vred nimajo prav. Ker da je (najbrž verske) praznike po trditvah manjšega dela strokovne literature dovoljeno pisati tudi z veliko začetnico, »če do njih gojimo posebno razmerje ali spoštovanje«.

Jezikovno disidentstvo

Aleša Primca sicer še predobro razumem. Tudi jaz sem se v življenju že prepiral z lektorji. Zato vem, da je jezikovno disidentstvo svojevrstno

»Zame je dilema, al’ prav se piše iPhone ali iphone (ali celo Iphone). No, pravzaprav ni. Toda v svojo obrambo lahko povem, da ne bi imel nič proti, če bi z veliko začetnico pisali tudi Samsunge.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE