Kolumne

Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni spoštujejo nehlapce

27.10.2022 / 06:10 Komentiraj
“Kandidati so končno sneli rokavice.” To je to, kar smo čakali. To je to, kar nas zanima. To je to, kar nas prepriča. Pa nas res?

Christopher Lasch je v knjigi The Culture of Narcissism (Kultura narcisizma) že v 70. letih 20. stoletja analiziral, kako je v ZDA politika postala spektakel. Kar šteje, je šov.

To smo lahko opazovali tudi v soočenjih v predsedniški kampanji. Kar je štelo, je bil šov. Novinarji so bili presrečni, ko so kandidati končno “sneli rokavice”. In niso mogli prikriti, da je bilo ostrine, surovosti in udarcev pod pasom premalo. To dejstvo je bilo nehote izrečeno z besedico “končno”: “Kandidati so končno sneli rokavice.” Na to smo čakali. To je tisto, kar nas zanima. To je tisto, kar čakamo. Kar nas prepriča. 

Pa nas res?

Stari obraz, ki še ni razočaral

Rezultati prvega kroga so natančno taki, kot smo vedeli, da bodo, še preden se je uradna kampanja sploh začela. S soočenji vred, kateri glavni rezultat je bil, da so jih ljudje bili siti.

Ideja, da je (bil) od tega, kako dobro so se v soočenjih odrezali kandidati, odvisen njihov rezultat — kar naj bi potrdila...

”Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni namreč ljubijo, spoštujejo in nagradijo tiste, ki niso hlapci. Golob je bil za to nagrajen. Prebilič tudi. Bo to Pirc Musarjeva zmogla?” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE