Kolumne

Za družbeno spremembo je potreben objektivni razlog. Ki ga v Sloveniji ni.

12.8.2021 / 06:10 Komentiraj
Tak razlog je razpoka med logiko družbe in logiko njenih članov. A tega ni. Neglede na vse, kar imamo povedati zoper janšizem.

Zdaj sem na otoku že toliko časa, da se je do Slovenije že vzpostavila distanca. Tako kot vsako leto. Ni televizije. Ni radia. Telefon ne dela. Internet dela občasno. Pa še to velikokrat s težavami. Mailov ni. E-bančništvo ne dela. Itd. Skratka, prava idila. In pravi počitek.

Tako objektivna oddaljenost kot zgoraj omenjena dejstva ustvarjajo stanje informacijske izločenosti. To na človeka — vsaj name — deluje blagodejno. Človek lahko res počiva. In vzpostavi distanco. Do vsega. Tudi do deželice na sončni strani Alp. In do zdrah, ki jih domačijska logika dnevno proizvaja. Do tega, da ne gre za to, da eni zlorabljajo moč in da se drugi zoper te zlorabe borijo. Ampak za to, da se drugi borijo zoper prve samo zato, da bi lahko sami zlorabljali moč. In jo takoj, ko nastopi priložnost, tudi res začnejo zlorabljati. In do tega, da človek na vsakem koraku gleda tipično slovensko logiko, da gre za preživetje domačije. Za preživetje gre.

Drugi razlogi in logike so...

Marksim Gaspari: Stelja
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE