Kulumne
#civilna družba #desnica #protesti
Z vodno pištolico nad robokapse: Za koga ste pa vi navijali?
Logo 23.06.2020 / 06.10

Policisti so opravljali svojo službo, dekle pa je opravilo svojo dolžnost. Ravnala je po vesti in ji ni treba odgovarjati.

»Incident, ki to ni bil, se mi je zdel simpatičen, v nadaljevanju zgodbe pa tudi zgovoren. Povedal je namreč vse o desničarskem pervertiranju vrednot, zaradi katerega ljudje v bistvu demonstrirajo.«

Špricanje policistov z vodno pištolico, ki si ga je na petkovih protestih privoščila mlada demonstrantka, je bil najbolj zabaven prizor, kar smo jim v novejši zgodovini slovenskih političnih open air nemirov bili priča. Priznati moram, da so se mi po zaslugi te punce protestniki precej prikupili.
Če niste videli posnetka:
Policisti v popolnem riot gearu — s čeladami, vizirji, ščiti, neprebojnimi jopiči, kolenskimi, ramenskimi, komolčnimi ščitniki itd. (najbrž pa tudi s kakim hladnim in/ali strelnim orožjem) — čuvajo vhod na sedež MNZ in Policije na Štefanovi. Nekaj korakov stran protestniki. Med enimi in drugimi pa pred policijskim postrojem hodi sem in tja dekle z vodno pištolico … — in obstreljuje robokapse. S curki vode.
Incident, ki to ni bil, se mi je zdel simpatičen, v nadaljevanju zgodbe pa tudi zgovoren. Povedal je namreč vse o desničarskem pervertiranju vrednot, zaradi katerega ljudje v bistvu demonstrirajo. Tudi če se sami tega ne zavedajo.

Diskrepanca

Socialna, politična in že kar demografska diskrepanca med oklepljenimi in oboroženimi policisti in dekletom z vodno pištolico že na prvi pogled, brez upoštevanja konteksta, ne bi mogla biti večja.
Na eni strani ljudje, ki simbolizirajo red in mir, predvsem in nasploh pa represivni aparat. Črne prikazni iz filmov in iz poročil, ki delujejo in morajo delovati nekoliko zlovešče ali celo strašljivo. Da je razborite civiliste malo strah, vsaj na demonstracijah. Da si ne bi upali preveč. Men in black v zaščitni opremi, ki jih ne varuje samo pred poškodbami, temveč jih depersonalizira do anonimnosti in neprepoznavnosti in iz njih dela alegorijo represije ali vsaj meje, do katere lahko državljan še gre, če noče gor plačati.

Mirno in dostojanstveno

Prizor je bil zabaven. Ne smešen v tem smislu, kot se ven meče Jenull. Bil je prikupen in prisrčen. Skorajda ganljiv. Spomnil me je na hipijevske protivojne demonstracije, med katerimi so protestniki in še posebej protestnice dajale policistom rože ali jim jih zatikale v puškine cevi. Scena je bila totalen flower-power. Z vodno pištolo nad robokapse! Zdelo se mi je res posrečeno, prav filmsko.
Nisem si mogel kaj, da ne bi z dekletom iskreno simpatiziral. To se mi je zdela veliko boljša gesta kot karkoli, kar so protestniki okrog nje in doslej nasploh vzklikali in pisarili na ne preveč pismene, nekoncizne transparente.
V tem sem videl dobro merjen in domiseln politični statement, začinjen s pravo mero osebnega in družbenega angažmaja, pacifizma, civilnosti, dostojanstva, celo kultiviranosti — pa tudi humorja.
Še več! V tem sem videl tudi protestničino vljudnost oz. spoštljivost do policistov. Kot ste morda opazili, jih sploh ni špricala direktno. V bistvu je merila namerno mimo — bodisi čez glave ali v noge, nikakor pa ne v glavo ali kaj šele v srce —, kot da ji je bilo nerodno, da to sploh počne.
Za dober učinek demonstrativne geste so poskrbeli tudi policisti, ki se seveda niso pustili sprovocirati. Protestnica je verjetno računala na to — ali vsaj upala —, da se ne bodo pustili. In hvala bogu, da se niso. Sodeč po nekaterih opažanjih na družbenih omrežjih je možno, da je nekaterim policistom šlo celo na smeh.

Fanatikom pa ni bilo do smeha

Desničarskim fanatikom pa seveda ni bilo do smeha. Na storilko v narekovajih so se spravili z vsemi topovi in jo začeli primitivno zmerjati in poniževati, seveda tudi seksualno.
Ampak to puščam od strani. Stekli psi pa že niso tisti, katerih obnašanje bi si drznil posploševati kot nekaj tipičnega na družbo v celoti.
Z veseljem pa kot primer denunciram evropskega poslanca dr. Milana Zvera (SDS).
Čeprav naj mimogrede potožim, da se mi zdi zasrkbljujoče, da je desničarska ozna-sve-dozna očitno sposobna na podlagi naključnega posnetka identificirati tako neznano in nejavno osebo, kakršna je bila demonstrantka. Minilo je le nekaj ur od objave posnetka špricanja, ko je Nova24TV.si že poznala njeno identiteto, bombastično objavila njeno ime in priimek, pobrala s Facebooka še druge, domnevno zgovorne podatke — češ, kje pa naj študira, če ne na FDV — in da je nekako povezana z Erasmusom.

Poslancu bom samo enkrat to povedal

Kot da ne bi bilo dovolj že to, da na internetu pljuvajo po mladi demonstrantki, ki si je drznila pošaliti z organi reda, in pojejo hvalospeve policistom, se je oglasil še človek Zver »zaradi skrajno agresivnega vedenja gospodične«.
Poslušajte me dobro, poslanec. Čeprav vas nisem volil, bom to povedal samo enkrat.
Skrajno agresivno vedenje bi bilo, če bi »gospodična« kakemu policistu z grantno kocko razčesnila glavo s čelado vred. Ampak hvala bogu se to ni zgodilo. Naši protestniki so zmedeno, a nenasilno družbeno omrežje, četudi fizično kolesarijo ali korakajo po cestah in trgih.
Hvala bogu se tudi ni zgodilo, poslanec, da profesionalni policisti niso reagirali na gesto te za vas škandalozne provokatorke, kaj šele proti njej ukrepali.

NAROČI SE
#civilna družba #desnica #protesti
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke