Kolumne

Z ljudmi je res problem. Razen če to reče (kakšen tak kot) Stalin …

29.1.2022 / 05:05 Komentiraj
Ko se v stavbo naselimo s svojimi življenji in navadami, začne propadati. V tistem trenutku se začne spreminjati v ruševino.

Stalin je imel prav. Pustimo ob strani, ali je njegova znamenita izjava: “Ni človeka, ni problema!” dejansko njegova. Tudi če je apokrifna, misel deluje kot del našega idejnega univerzuma. In čeprav nas ob tem upravičeno spreleti srh — še posebej, če se spomnimo na posledice tega stavka —, se z njo občasno tudi strinjamo. Malo strašljivo je, da se tega praviloma niti ne zavedamo.

Pred kratkim sem v Deželi pridnih — ciklu pogovorov, ki ga že nekaj let pripravljam v Slovenskem mladinskem gledališču — gostil Miloša Kosca. Miloš je izjemno zanimiv in pronicljiv sogovornik. Pred davnimi leti je bil moj dijak, a to je povsem nepomembno. Danes je arhitekt in kurator razstav. V zadnji, ki jo je s sodelavkami in sodelavci pripravil pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, se je soočil z zgodovino stanovanjske politike in gradnje pri nas.

A Miloš se ukvarja tudi s temami, ki so vsaj na videz precej manj aktualne. Ena takih so ruševine. Ruševine v...

Stanovanjski blok brazilskega arhitekta Oscarja Niemeyerja (1907–2012) v berlinskem Hansaviertlu (1957). — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE