Kolumne

Z DVK na Pošto in nazaj: “Volitve so resna stvar. Vsak glas šteje.”

27.4.2022 / 06:05 Komentiraj
S kolobocijami pri izvedbi volitev smo še bolj poglobili že tako nizko zaupanje mnogih državljanov v institucije in politiko.

V bogatem naboru medijskih puhlic o tem in onem v politiki je ta o volitvah kot prazniku demokracije kar visoko na moji osebni lestvici najbolj zgrešenih. Pa ne zato, ker volitve ne bi bile pomembne, ampak zato, ker so.

Volitve za demokracijo niso praznik, ampak delovni dan. Na dan volitev ne slavimo demokracije niti je ne praznujemo. Na volitvah demokracijo udejanjamo in ji postavljamo temelje.

In če smo že pri temeljih: vsak, ki je kdaj postavljal hišo, vrtno lopo ali nebotičnik, ve, da si pri tem ne smemo privoščiti površnosti in napak, če želimo, da se nam konstrukcija ob prvi resni obremenitvi ne sesuje sama vase.

Vedno vestno

V življenju sem bil na veliko volitvah. Najprej kot aktivni državljan, ki je dovolj star, da se spomni časov, ko smo sicer lahko glasovali, a nismo mogli izbirati. Zato vsakič vestno izpolnim svojo ustavno pravico in državljansko dolžnost.

Na mnogih volitvah pa sem v različnih evropskih državah v prvem delu svoje poklicne poti sodeloval tudi...

”Če želimo delujočo demokracijo, moramo o vseh napakah in slabostih izvedbe volitev kritično spregovoriti in jih začeti odpravljati. Takoj. Dan po teh volitvah, ne dan pred naslednjimi.” — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE