Kolumne

Z dolžnim spoštovanjem do blagopokojnega Stanovnika in Kontiča

6.8.2020 / 06:10 Komentiraj
Ne vem za nikogar, ki bi samo pol leta po smrti transcendiral v bron. Pa tudi venca v obliki srčka še nisem videl. SD lajka!

Slovenci se bodo vedno kregali zaradi spomenikov. Komurkoli že bodo postavili spomenik, vedno se bo našel nekdo, ki bo prepričan, da si ga dotični ne zasluži. Ali vsaj, da ni primerno, da ga ima.

Tudi jaz se rad kregam o spomenikih slovenskim korifejam. Ne ravno o vseh in ne nujno iz političnih, ideoloških, zgodovinskih vzgibov — temveč raje iz estetskih, kulturnih, družbenih, protokolarnih pomislekov.

Nekaj takih pomislekov sem imel v torek ob odkritju doprsnega kipa Janeza Stanovnika.

Nimam nič proti Stanovniku oz. nikoli nisem imel. Še več, bil mi je simpatičen. Morda zato, ker je bil letnik mojega očeta.

Moram pa pripomniti, da je nenavadno, da dobi človek — pa če je še tako zaslužen in pomemben — pičlih šest mesecev po smrti spomenik.

Očitno se je nekomu zelo mudilo s Stanovnikovim spomenikom. Ne vem za nobenega zaslužnega Slovenca, ki bi samo pol leta po smrti že bil transcendiran v bron.

Stanovnik ne rabi

»Da je Stanovnik tako hitro — ali sploh — dobil svoj spomenik, je seveda Jankovićeva zasluga.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE