Revija

Woodstock po 50 letih (2.): Kurc v erekciji renči kot električna kitara

16.8.2019 / 06:05 Komentiraj
Trije dnevi »miru in glasbe«? Ne, ampak dnevi (in desetletje) seksa, drog in rokenrola. In to v paketu z globokim grlom.

Woodstock in otroci cvetja so bili kulturni, sociološki fenomen. Flower-power subkultura 60. let je hitro prešla v mainstream. In ravno o tem bi bilo treba pisati psihoanalitične knjige. Za psihoanalizo vemo, da je veda o seksualnosti — da ne rečem o ženski želji. Woodstock kot kulminacija širšega obdobja je bil tudi spoznanje, da ima ženska željo — in to po organu, ki ga sama nima. Karikirano rečeno: od Woodstocka naprej vemo, da se svet vrti okrog ženske.

Ker so se ti trije slavni dnevi »miru in glasbe« — ali bolje rečeno: seksa, drog in rokenrola — dogajali v času vietnamske vojne, ne bo narobe povzeti legendarnega psihoanalitika Bruna Bettelheima.

Bettelheim je mlade protivojne protestnike označil kot neodgovorne neotesance, ki nezavedno sovražijo mamo in se zaradi potlačitve z demonstriranjem simptomatsko obračajo proti državi oz. vladi — ne da bi jih pri tem

»Hendrixovo zažiganje kitare simbolizira avtodestruktivnost, mazohizem, samoobtoževanje zaradi nebrzdane pohote, promiskuitetnosti, hiperseksualnosti …«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE