Revija

Woke-free/anti-woke Top Gun: Maverick? Spodoben akcijski spektakel

7.7.2022 / 06:10 Komentiraj
Treba je priznati, da je novi Top Gun več kot samo slaba nostalgična reciklaža starega. Ali pa se je staro vsaj bolje postaralo.

V enem od uvodnih prizorov se Pete »Maverick« Mitchell (Tom Cruise) v usnjeni bomber jakni in z Ray-Ban Aviator očali — in na motorju znamke Kawasaki (model Ninja H2), seveda brez čelade — pripelje na vzletišče, kjer kot glavni testni pilot preizkuša nove modele lovskih letal. Kljub prepovedi sede v nadzvočni Darkstar in z njim preseže hitrost 10 Machov (3.400 m/s). S pospeševanjem ne preneha, letalo prekuri — tik pred eksplozijo pa se izstreli iz kabine.

»Odpuščen si,« reče nadrejeni (Ed Harris). Seveda ni zares odpuščen, ampak premeščen. Po vseh teh letih, polnih presežkov in odlikovanj — a brez napredovanja —, je ponovno vpoklican na Top Gun, elitno letalsko šolo ameriške mornarice. Njegova naloga bo, da tamkajšnjo smetano lovskega letalstva izuri za nevarno misijo. Tako rekoč misijo nemogoče.

»Konec je neizogiben, Maverick. Ti in tebi podobni ste na poti k izumrtju,« mu v slovo zabrusi Harris.

»Mogoče res. Ampak ne še danes.«

Kljubovanje...

”Kelly McGillis izgleda danes — kot pravi sama — ”svojim letom primerno”. Torej za Hollywood neprimerno. Namesto nje poskrbi za romantični zaplet Jennifer Connelly. Od starih je tu Val Kilmer v vlogi zdaj admirala »Icemana«. Vloga je epizodna, a pusti pečat.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE