Kolumne

Where the streets have (no) names po Titu in SLO osamosvojitvi

24.8.2020 / 06:10 Komentiraj
Titova ali Osamosvojitvena? Vseeno. Oboje. Nič usodnega za narod, zgodovino, slovenstvo, domoljubje. Ne zaletavajte se v to.

Meni pa se zdi prav, da je Ustavno sodišče zadržalo preimenovanje Titove ceste v Radencih v Cesto osamosvojitve Slovenije. Tako kot se mi zdi prav, da so pred enajstimi leti preprečili poimenovanje nove ceste v Ljubljani po Titu. Z obrazložitvijo, da bi to bilo »v neskladju z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva«. Med to zadnjo in tedanjo odločitvijo ne vidim nobene kontradikcije. 

Tako preprosto to ni — toda problem smo iz tega naredili sami in po nepotrebnem.

Še nedavno so znali hiteti s preimenovanjem ulic. Vsaj ponekod. Tudi državljani temu nismo posvečali pretirane pozornosti.

Tako je bila Titova cesta v Ljubljani takoj po osamosvojitvi preimenovana v Slovensko in Dunajsko. Meni nič, tebi nič. Saj se še spomnite, da se ni nihče razburjal? To je bilo nekaj tako normalnega kot to, da je novopečeni premier Lojze Peterle leto pred tem prišel v svoj kabinet in takoj velel sneti Titovo sliko.

Na svojem

»Zakaj pa v Mariboru niso preimenovali Titove ceste? Človek bi vsaj od Kanglerja, če že ne od Soviča in Fištravca pričakoval, da bo ugriznil v to kislo komunistično slivo. Je Maribor vendarle preveč rdeč?«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE